[Blog] Voedselveiligheid, wat kunt u doen als voedselproducent?

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: [Blog] Voedselveiligheid, wat kunt u doen als voedselproducent?

Het was weer volop in het nieuws. Krantenkoppen als ‘Is ons eten nog wel veilig?’, ‘Meer meldingen van besmet eten, maar eten niet per se onveiliger’ en ‘NVWA krijgt drie keer zoveel meldingen van besmet voedsel’. We hebben pas geleden een hoop slechte nieuwsberichten gelezen van de listeriabesmetting van vleeswarenproducent Offerman. Ze hielden zich aan de controles en de listeriabesmetting was op dat moment binnen de richtlijn. Maar helaas is er ergens toch iets misgegaan in de hygiëne. Een momentopname of komt dit vaker voor? En hoe goed is uw hygiënemanagement?

Meldingen verdrievoudigd van besmet voedsel
Drie jaar geleden kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) circa 1000 meldingen van besmet voedsel binnen, in 2018 is dit al gestegen naar 3159. Het aantal meldingen van besmet voedsel bij de NVWA, is dus verdrievoudigd. Het gaat om meldingen die producenten van voedsel zelf doen bij de NVWA, wanneer ziekmakende bacteriën als listeria worden aangetroffen in voedsel.

Extra aandacht voor besmetting
Deze verdrievoudiging van besmetting betekent niet dat onze voedselveiligheid in de afgelopen jaren is verslechterd. Maar er is juist extra alertheid van de NVWA en de producenten van voedsel. De voedselproducerende bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de productie van veilige en betrouwbare voedingsmiddelen en verplicht om besmettingen te melden. Reden te meer om de controle op het hele productieproces en de mogelijke aanwezigheid van bacteriën naar een hoger niveau te tillen.

Voorkom en controleer
Iedere producent doet er zijn best voor om een besmetting ten aller tijde te voorkomen. Een goed hygiëneprotocol en de juiste bemonstering voor controles van de omgeving waar voedsel geproduceerd wordt zijn essentieel. Boom denkt hierin voor u mee en bieden daarom een lijn van producten aan die geschikt zijn om de productieomgeving te bewaken en snel mogelijke bronnen van besmetting snel op te sporen.

De 3M™ Petrifilm™ Environmetal Listeria Telplaten zijn uitermate geschikt om snel (binnen 27-31 uur) en kwantitatief Listeria te identificeren in uw productieomgeving en draagt zo bij aan de verbetering van uw hygiënemanagement. Door 3M™ Petrifilm™ Plates te gebruiken reduceert u niet alleen uw eigen inspanning en tijd, maar verbruikt u ook 75% minder energie, 79% minder water, en produceert u 66% minder afval. In combinatie met de 3M™ Quick Swab, welke bestaat uit een wattenstaafje dat een letheen neutraliserende buffer bevat (1 mL), kunt u snel op natte of droge monsteroppervlakken een monster leveren op de 3M™ Petrifilm™ telplaat. De kosten per monsterafname worden zo verlaagd doordat er minder werk noodzakelijk is bij het voorbereiden en uitplaten van een monster. Het product wordt steriel en gebruiksklaar aangeleverd met een lange houdbaarheid. De 3M™ Quick Swab wordt geproduceerd in de VS en deze productielocatie is ISO 9001:2008-gecertificeerd ter garantie van kwaliteit.

Wilt u meer weten over wat u kunt doen als voedselproducent? Of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, dan hoor ik het graag.

Meer productinfoicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:[Blog] Voedselveiligheid, wat kunt u doen als voedselproducent?

Boom Laboratoriumleverancier

Alles voor uw laboratorium Boom levert snel en stipt meer dan 60.000 verschillende producten voor laboratoria in Nederland, België en Luxemburg. Van benodigdheden, apparatuur tot aan (klantspecifieke) chemicaliën en reagentia. Onze ambitie: de Nr.... Lees meer