Bijna 3 miljoen euro KWF-subsidie voor onderzoekers in het LUMC

icon.highlightedarticle.dark Projectmanagement
53 bekeken Laatste wijziging: 22 september 2023
Het LUMC
Het LUMC | Foto: Adobe Stock

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft 2,75 miljoen euro aan subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding voor vier onderzoeksgroepen.

tk1

Deze financiering is toegekend als onderdeel van de eerste financieringsronde van KWF in 2023, waarbij in totaal 13,9 miljoen euro wordt geïnvesteerd in 19 verschillende onderzoeksprojecten.

Vier LUMC-onderzoeksgroepen

De vier LUMC-onderzoeksgroepen, onder leiding van Hendrik Veelken, Nienke de Glas, Leendert Trouw en Alexander Vahrmeijer, zullen zich richten op projecten die de levenskwaliteit van kankerpatiënten verbeteren.

“Is het mogelijk is om oudere patiënten met uitgezaaide darmkanker een lagere dosering chemotherapie te geven om de kwaliteit van leven te verbeteren en bijwerkingen te verminderen?”

Genetische afwijkingen en gen-expressieprofielen meten

Een van de projecten, geleid door Hendrik Veelken en zijn team, heeft bijna 850.000 euro ontvangen om de diagnose van acute leukemie te verbeteren door genetische afwijkingen en gen-expressieprofielen te meten in leukemiecellen. Dit helpt om verschillende vormen van acute leukemie beter te onderscheiden en de behandeling op maat van de patiënt af te stemmen.

Een ander project onder leiding van Nienke de Glas en Johanneke Portielje onderzoekt of het mogelijk is om oudere patiënten met uitgezaaide darmkanker een lagere dosering chemotherapie te geven om de kwaliteit van leven te verbeteren en bijwerkingen te verminderen.

“De financiering draagt bij aan geavanceerd kankeronderzoek en innovatieve benaderingen voor de behandeling en diagnose van kanker”
tk3

Stamcel- en immuunceltherapie

Leendert Trouw zal werken aan het efficiënter maken van de voorbehandeling van patiënten voor stamcel- en immuunceltherapie, en Alexander Vahrmeijer zal onderzoek doen naar fluorescentie-geleide chirurgie om tumoren nauwkeuriger te verwijderen.

Deze financiering zal bijdragen aan geavanceerd kankeronderzoek en innovatieve benaderingen voor de behandeling en diagnose van kanker.

Profile picture of Marjan Hammink

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark