Dat automatisering in sommige vakgebieden een vrij nieuw gegeven is, blijkt tijdens een lezing over wijnonderzoek tijdens LabAutomation dat dit jaar op 5 april plaats heeft. Bij de onderzoekseenheid Wetenschappen voor Wijnkunde bij INRA Montpellier neemt het aantal experimenten voor fermentatie toe en is met overgegaan naar een high throughput-robotsysteem. Marc Perez vertelt hoe dit proces is doorlopen. Gaschromatografie is voor velen een bekende techniek, maar voor de fractionering van GC-eluaten was tot nu toe geen geavanceerde automatisering ontwikkeld Jeroen Kool van VU Amsterdam licht toe hoe deze geautomatiseerde fractioneringsaanpak tot stand is gekomen.
De onderzoekseenheid Wetenschappen voor Wijnkunde INRA Montpellier Frankrijk is een van de belangrijkste organisaties die betrokken zijn bij ecologisch onderzoek wereldwijd. Het onderzoek in het maken van wijnvergisting vereist een toenemend aantal experimenten. Van groot belang is in het combineren van automatisering, high throughput-aanpak en nauwkeurige controle van het fermentatieproces. Het project van een geautomatiseerd robotsysteem voor de high throughput fermentatie werd uitgewerkt in nauwe relatie tussen het laboratoria en Lab Services. De presentatie zal de overgang naar een robotsysteem beschrijven, evenals bijbehorende software architectuur en dataverwerking.
Bij gaschromatografie is fractionering van GC-eluaten voor samengestelde isolatie en/of postkolom analyse is niet eenvoudig én de bestaande platforms kunnen slechts een beperkt aantal fracties verzamelen. Een nieuw en volledig geautomatiseerde fractioneringaanpak op basis van postcolumn infusie van een voorverwarmd vluchtig oplosmiddel wordt tijdens LabAutomation belicht. De automatisering maakt het verzamelen van microfractions (5 sec of groter). Dit resulteert in volledige GC-scheiding tot 384 fracties waarbij identificatie mogelijk is met parallelle massaspectrometrische detectie.