A.Krüss refractometers en Brix-meters geleverd door Dijkstra Vereenigde

icon.highlightedarticle.dark Algemene labapparatuur
Laatste wijziging: 29 mei 2024
Krüss refractometer
Krüss refractometer | Foto: Dijkstra Vereenigde

Gebruik voor het bepalen van de brekingsindex en Brix-waarde de apparatuur van A.Krüss Optronic. Het complete assortiment bevat analoge en digitale handheld modellen, laboratorium en proces refractometers en Abbe refractometers. Toepasbaar voor zowel vloeistoffen, pasta’s als vaste stoffen. Dijkstra Vereenigde levert ook de kalibratiestandaarden van A.Krüss Optronic.

Toepassingsgebieden

Refractometers worden gebruikt voor:

  • kwaliteitsborging in de farmaceutische, chemische, voedingsmiddelen- en drankenindustrie
  • bij de productie van smaakstoffen, parfums en essentiële oliën
  • in de petrochemische, metaal- en automobielindustrie

De brekingsindex is bruikbaar voor het bepalen van de zuiverheid en concentratie van ingrediënten van medicijnen tot het meten van het suikergehalte van voedsel en dranken en de analyse van aardolie. Bovendien kan via de brekingsindex het verloop van reacties en stofomzettingen worden afgelezen.

Ook de verdunning van zonnebloemolie met goedkope oliën kan worden gedetecteerd. Bovendien zijn refractometers de voorkeursmethode voor de kwaliteitscontrole van bedrijfsvloeistoffen voor machines en motoren, evenals AdBlue.

Handmatige tot geautomatiseerde analyse

Analoge ‘handheld’ refractometers zijn de goedkoopste manier om de brekingsindex te meten.

Handrefractometers zijn nauwelijks groter dan een zaklamp en kunnen overal in mobiele toepassingen worden gebruikt. Ze zijn bijzonder eenvoudig in gebruik, zeer robuust en hebben geen batterijen nodig.

De apparaten verschillen voornamelijk in de selecteerbare schalen, bijvoorbeeld voor de bepaling van het zoutgehalte, het watergehalte in honing, het serumeiwitgehalte, Oechsle, Brix en het alcoholgehalte, evenals het ethyleen- en propyleenglycolgehalte. Dankzij de aangepaste schaalverdeling is geen handmatige omrekening nodig en zijn fouten uitgesloten.

Digitale ‘handheld’ refractometers maken digitale on-site meting met de druk op een knop mogelijk.

Anders dan bij de analoge handrefractometers zijn de meetresultaten niet afhankelijk van de interpretatie van de gebruiker wat de digitale bepaling reproduceerbaar maakt.

Abbe refractometers bepalen de brekingsindex op de klassieke manier. De AR4 analoge en AR2008 digitale Abbe refractometers bepalen de brekingsindex tussen nD 1,3000–1,7200 en het suikergehalte in het bereik van 0–95 %Brix. Meting is mogelijk van vloeibare, viskeuze en vaste monsters (w.o.s folie), ongeacht de troebelheid, viscositeit, transparantie en absorptie. De temperatuur kan afgelezen worden en is met een optionele thermostaat in te regelen.

Drie verschillende modelgroepen

Digitale refractometers uit de DR6000-serie zijn voor zeer nauwkeurige en reproduceerbare bepaling van de brekingsindex. Er zijn drie verschillende modelgroepen beschikbaar voor de verschillende vereisten op het gebied van temperatuurregeling en automatiseringsopties. Semi- of volledig geautomatiseerde werking is mogelijk door de DR6000-TF-modellen met doorstroomcel te voorzien van een droogunit, slangenpomp en autosampler.

Met de proces refractometers is in-line en bypass ‘real time meting’ mogelijk, direct in de transportleiding of in het mengvat.

Bekijk de modellen via onderstaande link in onze webshop.

Direct naar onze webshop icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:A.Krüss refractometers en Brix-meters geleverd door Dijkstra Vereenigde

Dijkstra Vereenigde B.V.

Dijkstra Vereenigde Laboratorium equipment & maatwerk oplossingen Dijkstra Vereenigde is al ruim 60 jaar leverancier van A-merk laboratorium equipment en heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd in maatwerk oplossingen tot industriële schaalgrootte. Onze... Lees meer