5 x 3 key insights voor een competitief, innovatief lab - Labinsights

5 x 3 key insights voor een competitief, innovatief lab

icon.highlightedarticle.dark LIMS, Lab informatiemanagementsystemen
197 bekeken 26 maart 2025
Luc Scholtis, LabWing
Luc Scholtis, LabWing | Foto: Wouter Jansen

Van strategie en KPI tot kwaliteit, labprocessen en ict. Het succesvol runnen van laboratoria is geen sinecure. Het automatiseren van laboratoria is geen panacee. Softwareoplossingen zijn geen wondermiddelen als de labprocessen suboptimaal zijn. Zonder regulering is er geen markt.

Luc Scholtis, directeur van LabWing, deelt met zijn 40 jaar ervaring in de laboratoriummarkt 5 x 3 inzichten op het gebied van:

  1. Strategie, marketing/verkoop en innovatie
  2. Key performance indicators, kosten en financiering
  3. Medewerkers, management en kwaliteit
  4. Logistiek, lab processen en methode-ontwikkeling
  5. Informatietechnologie, interfacing en samenwerking

Deze inzichten kunnen laboratoria helpen om vooruitgang te boeken en vernieuwing effectief te laten werken. Een crash course voor laboratoriumbestuurders en -managers

tk1

Inzicht 1: Strategie, marketing/ verkoop en innovatie

  1. Formuleer een heldere visie toegesneden op iedere deelmarkt die je bedient, en een uitgewerkte strategie met actieplan hoe je deze visie kunt realiseren. Definieer langetermijndoelen: hoe ga je groeien, zowel organisch als door overnames? Hoe kun je samenwerken in je netwerk om je te versterken?
  2. Zonder een waanzinnig goede commerciële organisatie heeft een lab geen schijn van kans. Vervang op tijd verkopers die onvoldoende verkopen. Denk in merken, met altijd aandacht voor service en gebruik de beste marketingtechnieken. Indexeer je prijzen altijd op tijd.
  3. Wees voortdurend innovatief en geeft innovatie altijd ruimte! Investeer in mensen en instrumenten en niet in stenen. Let op je concurrenten.

“Heb je je kostenstructuur en kostprijzen in kaart?”
drs. Luc H.A. Scholtis, managing director LabWing
tk2

Inzicht 2: Key performance indicators, kosten en financiering

  1. Zijn je KPI’s helder en duidelijk, zoals just in time delivery, de verhouding omzet/personeelskosten, dure processen en het inkoop- en investeringsplaatje? Rapporteer rolling forecasts die rekening houden met seizoensinvloeden.
  2. Heb je je kostenstructuur en kostprijzen in kaart? Inventariseer je non-added value activiteiten. Welke kun je overboord zetten of inkrimpen?
  3. Beperk je leverage. Vermijd hoge schulden tegen te hoge rente. Stuur op cash-flow, niet op EBITDA [Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation red.] – de winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen.

“Leid nieuw management zelf op. Bouw een cultuur die de medewerkers inspirerend vinden”
drs. Luc H.A. Scholtis, managing director LabWing
tk3

Inzicht 3: Medewerkers, management en kwaliteit

  1. Medewerkers kunnen veel meer dan ze zelf weten. Haal het maximale uit alle medewerkers. Motivatie is alles. Maak mensen in het lab actief, daag ze uit, maak ze verantwoordelijk voor zaken die hun dagelijks werk betreffen. Het lab van de toekomst vereist nieuwe vaardigheden; deze expertise moet je in huis halen.
  2. Vermijd managementlagen, bullshitbanen, managementmeetings, heidagen en kies voor teamcoaches met gevoel voor een goede rolverdeling. Geen notulen en verslagen, maar actielijsten. Leid nieuw management zelf op. Bouw een cultuur die de medewerkers inspirerend vinden.
  3. Kwaliteitszorg: geen vinkjes, maar stappen zetten. Zonder kwaliteit heeft je lab geen bestaansrecht. Richt kwaliteitszorg efficiënt in. Pas kwaliteitsprocedures aan als ze omslachtig zijn. ‘Het mag niet van de RvA’ is te gemakkelijk. Voorkom kwaliteitseilanden in je lab. Zorg voor een verbindende kwaliteitsvisie op verschillende kwaliteitssystemen, waaronder accreditatie- en certificatietrajecten en overheidserkenningen. Zet AI in voor je ringonderzoeken en audits.

“On-time delivery is waar klanten je op afrekenen”
drs. Luc H.A. Scholtis, managing director LabWing
tk4

Inzicht 4: Logistiek, processen, methodeontwikkeling

  1. Breng je logistiek op orde. Breng het hele proces van monstername tot rapportage in kaart en maak het simpel, robuust en toekomstbestendig. Haal de bugs en drempels eruit en snij onlogische lussen weg. Een inefficiënt proces moet je niet willen automatiseren. On-time delivery is waar klanten je op afrekenen. Een lab dat altijd aan levertijden voldoet en zijn communicatie naar klanten op orde heeft, loopt binnen.
  2. Stroomlijn je processen. Inventariseer de top 10 in je metingen en behoud wat waardevol is. Automatiseer routinezaken, zodat je medewerkers vrijmaakt voor uitdagingen en oplossingen die inzicht en kennis vereisen. Dit verhoogt de kwaliteit en de doorloopsnelheid.
  3. Wees voorbereid op nieuwe ontwikkelingen zoals PFAS-analyses, door trendwatching in technieken en methoden klaar te hebben voor als de vraag er komt. Omwille van de efficiëntie kan het opzetten van een nieuwe methode, die daarna gevalideerd moet worden, op termijn veel winst opleveren.

“Bouw een langetermijn-samenwerking met je leveranciers op”
drs. Luc H.A. Scholtis, managing director LabWing
tk5

Inzicht 5: Informatietechnologie, interfacing en samenwerking

  1. Zorg dat je ict ‘best in world’ is. Investeer voortdurend in ict en budgetteer net als je andere posten, neem 8% als richtsnoer. Bouw een langetermijn-samenwerking met je leveranciers op.
  2. Zonder krachtige API’s [applicatie programmeringsinterfaces, red.] is AI een buzzwoord. Zorg dat je weet wat je er op korte termijn mee kunt als lab. Gebruik gestandaardiseerde data-uitwisselingformaten en bouw krachtige interfaces. Data is ‘king’: data op orde is goud in handen. Zonder goede data kun je niets met AI. Bescherm je gegevens.
  3. Creëer krachtige samenwerkingsverbanden met andere laboratoria zodat je je capaciteit kunt delen en je marktpositie kunt versterken.

Over Luc Scholtis

Luc Scholtis (1956) is de oprichter en directeur van LabWing, een softwarebedrijf gevestigd in Breda dat zich richt op internetgebaseerde laboratoriumdienstverlening. Hij heeft een uitgebreide achtergrond in de laboratoriummarkt en heeft verschillende leidinggevende posities en commissariaten bekleed.

Zo was hij van 1987 tot 2000 directeur-aandeelhouder van BCO Centrum voor Onderzoek in Breda dat in 1998 fuseerde met Pro Analyse tot Analytico. In 2001 werd Analytico verkocht aan Eurofins, waarna Scholtis zijn loopbaan voortzette in de digitale laboratoriumwereld. Ook was hij van 1993 tot 1999 voorzitter van de Vereniging van Raadgevende Scheikundige Laboratoria (VRS) en is hij een van de oprichters van EUROLAB Nederland dat hij samenbracht in de huidige branchevereniging voor laboratoria Fenelab. Hier heeft hij een groot aantal jaren de secretaris-/penningmeesterfunctie vervuld.

Daarnaast is Scholtis voormalig president van de Union Internationale des Laboratoires Indépendants (UILI).

Hij heeft een sterke focus op de harmonisatie en standaardisatie van datauitwisseling tussen laboratoria wereldwijd. Tijdens de Covid-pandemie was hij coördinator van het Fenelab Consortium Covid-19. Nu werkt hij met een aantal laboratoria aan een vernieuwend samenwerkingsverband dat gebruikmaakt van het Labs-of-Time laboratoriumplatform.

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark