4 tips voor interne auditors in spe

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: 4 tips voor interne auditors in spe

Anita te Riet is één van de docenten van QAducation en werkt zelf al jarenlang in het auditorsvak. Werkprocessen toetsen is haar passie. “Je kan echt een kijkje nemen in de keuken van een ander. Een keer meelopen met je collega’s en kletsen over hun werk. Dat maakt het mensenwerk.”

Auditvormen en -technieken: Anita weet er alles van. “We toetsen altijd een proces of systeem. Je kunt bijvoorbeeld een technische audit doen, maar ook een systeemaudit. Bij die laatste pak je de norm erbij en toets je of de vastgelegde procedure ook voldoet aan de eisen van de norm. Is er bijvoorbeeld wel een degelijke klachtenprocedure? Of hoe zit het met de opleiding van het personeel?”

Audit-technieken

1. Open vragen stellen.
Tijdens de cursus leer je alles over deze verschillende vormen interne audits én de technieken die je kunt inzetten tijdens het auditen. “Het moet vooral geen kruisverhoor worden, dus open vragen stellen is superbelangrijk. In de rollenspellen die we doen, blijkt dat toch vaak lastig. Het is dus goed dat we daar zo veel mee oefenen.”

2. Sociale vaardigheden ontwikkelen.
Social skills zijn superbelangrijk voor een auditor. “Ik heb gemerkt dat een hoop mensen schrikken wanneer je het woord ‘audit’ zegt. Dat komt omdat ze het gevoel hebben beoordeeld te worden of auditors wantrouwen. ‘Jij komt mij op mijn fouten wijzen’ is een overtuiging die veel mensen hebben van het auditorsvak. Daarom besteden we veel aandacht aan juist die sociale vaardigheden. Goed communiceren over wat je komt doen is belangrijk, zodat mensen begrijpen dat je niet hen, maar het werkproces toetst. Op een collegiaal niveau een praatje maken is wat mensen écht op hun gemak stelt!”

3. Niet de persoon, maar het systeem toetsen.
De interne audit is er om het systeem te verbeteren, benadrukt ze. “Daarom geef ik cursisten tijdens de lessen mee dat je als auditor niet boven de mensen moet gaan staan. Wij komen niet oordelen of vertellen wat de persoon wel of niet goed doet, wij zijn er om te toetsen of de processen goed in elkaar zitten om zo het systeem te verbeteren. Dat is belangrijk om te beseffen, want dat houdt je als auditor integer en objectief.”

4. Auditen: kwestie van doen!
Dan nog deze tip van Anita voor interne auditors in spe: “Je moet het gewoon gaan doen! Meters maken. De eerste audit die ik deed, vond ik ontzettend spannend. Ik moest echt een drempel over om stevig in mijn schoenen te gaan staan. Maar, door het vaker en vaker te doen werd ik steeds zekerder van mijn zaak. Dat maakt het werk ook steeds leuker. Je bent gewoon met mensen aan het kletsen en het mooie is: je hoeft niet alles te weten. Jij toetst alleen of de theorie overeenkomt met de praktijk. En je leert altijd weer wat nieuws over het werk van je collega’s!”

Ontdek hoe leuk interne audits zijn en
volg de cursus ‘interne audit’:

Article image of: 4 tips voor interne auditors in spe
interne audit icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark