‘Veiligheidsfunctionaris is meerwaarde voor elk laboratorium’

54 bekeken 1 februari 2023
Article image of: ‘Veiligheidsfunctionaris is meerwaarde voor elk laboratorium’

‘We doen het al jaren zo en dat gaat altijd goed’. Die vlieger gaat niet op voor Carla van den Berg. Ze is sinds 2007 senior production technician bij Hycult Biotech en volgde de opleiding Veiligheidsfunctionaris Laboratoria bij Avans+. Een veiligheidsfunctionaris ziet ze als een meerwaarde voor elk laboratorium.

Tekst: Ingeborg Abendanon | Fotografie: Marco Vellinga

Hycult is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van researchtools voor onderzoek op het gebied van aangeboren immuniteit. “Mij werd gevraagd om deze opleiding te gaan volgen”, begint Van den Berg.

“Ik vond veiligheid altijd al interessant en ik was er deels ook mee bezig in mijn baan. Hoewel we binnen ons bedrijf goed bezig zijn, heb ik in deze opleiding ook weer nieuwe dingen geleerd. Over de opslag van chemicaliën en de afvalstromen bijvoorbeeld. Maar het gaf ook een bevestiging hoe belangrijk het is om alles goed op orde te hebben. Welke chemicaliën worden er ingekocht, waar gebruiken we ze voor, wat zijn de risico’s en welke maatregelen moeten we nemen. Door deze opleiding ben ik me nog bewuster geworden van de gevaren en wat je kunt doen om de risico’s te minimaliseren. Die bewustwording geef ik ook door aan mijn collega’s. Juist daarom vind ik het echt een meerwaarde om een veiligheidsfunctionaris in je bedrijf te hebben.”

Veiligheidswerk

Ze is zeker geen politieagent die met het vingertje gaat wijzen wat er allemaal verkeerd gaat in het team van zestien laboranten. “Nee, ik loop niet de hele dag achter ze aan. Bij Hycult Biotech staan de collega’s allemaal open voor de adviezen en aanbevelingen die ik geef. In dat opzicht prijs ik mezelf gelukkig, want dingen anders moeten doen roept ook weleens weerstand op. Dat ervaar ik binnen ons bedrijf helemaal niet.”

Met het veiligheidswerk is ze nu gemiddeld een tot anderhalve dag in de week bezig. En ze vindt het ontzettend leuk om te doen. “Ik hou ervan als alles goed geregeld is. Als ik moet kiezen tussen werken op het lab of bezig zijn met veiligheid, dan kies ik voor het laatste.”

Article image of: ‘Veiligheidsfunctionaris is meerwaarde voor elk laboratorium’
“Ik ben me nog bewuster geworden wat je kunt doen om risico’s te minimaliseren”
Carla van den Berg, senior production technician bij Hycult Biotech:

Stappenplan veilig werken

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, zo bleek ook tijdens de lezing op World of Laboratory, onderdeel van de WoTS 2022. Vooraf dacht ze dat het wel mee zou vallen met de belangstelling, maar er hadden zich 180 mensen aangemeld voor haar bijdrage. Ze presenteerde een logisch stappenplan hoe veilig werken bij Hycult Biotech is georganiseerd. “Waar begin je, hoe pak je het aan en wat kun je het beste doen. Natuurlijk kun je ook een extern bureau inhuren, maar ik denk dat mijn verhaal aansloeg omdat ik vanuit de praktijk kon vertellen hoe wij het hebben aangepakt. Ik heb laten zien dat je er zelf mee aan de slag kunt en dat het loont om iemand in jouw bedrijf op te leiden tot veiligheidsfunctionaris.”

“Veiligheid is een continu proces”
Carla van den Berg

Het inrichten van veiligheidsbeleid is een ding, maar de belangrijkste fase komt volgens van den Berg daarna: “Zorg dat je je kennis op peil houdt. Veiligheid is een continu proces.”

________________________________________________

Vijf tips voor een veiliger lab

Voorraad
Zorg dat je weet wat je in huis hebt en check of je alles ook echt gebruikt. Misschien heb je wel veel chemicaliën op voorraad, maar gebruik je lang niet alles. Begin dus met opruimen.

Informatie
Daarna ga je alle veiligheidsinformatiebladen van de fabrikant organiseren. Dan kan op papier in mappen, maar er zijn ook digitale veiligheidssystemen. Onderzoek eens of de aanschaf van een licentie haalbaar is.

Cultuur
Creëer draagvlak voor veiligheid en besteed daar tijd en aandacht aan. Niet zeggen wat ‘moet’, maar suggesties doen. En betrek de medewerkers hierbij, coachend en uitnodigend: heb je zelf ideeën hoe het anders kan?

Regelgeving
Er zijn wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen. Hou deze kennis goed bij. Zo ben je verplicht om de administratie voor kankerverwekkende stoffen op orde te hebben en moet je zoeken naar alternatieven voor deze stoffen.

Ambassadeur
Maak iemand in je bedrijf ambassadeur voor veiligheid. In elk bedrijf moet er op zijn minst een persoon zijn die met veiligheid aan de slag wil.

________________________________________________

Opleiding Veiligheidsfunctionaris Laboratoria Avans+

Ervaren laboratoriummedewerkers die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van veiligheidsbeleid kunnen bij Avans+ een achtdaagse opleiding volgen over het uitdragen, implementeren en verbeteren van het veiligheidsbeleid in het laboratorium.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark