Veilig werken met CMR-stoffen - Labinsights

Veilig werken met CMR-stoffen

icon.highlightedarticle.dark veiligheidskabinetten
95 bekeken 6 februari 2025
Labogene MarsPro 900
Labogene MarsPro 900 | Foto: Bronson Incubator Services

Recent hebben we aan de Hogeschool Rotterdam een 3-filter Veiligheidskabinet geleverd voor het veilig werken met CMR-stoffen. Omdat we graag samen met de klant naar de juiste oplossing toewerken ontvangen we regelmatig ook inspirerende terugkoppeling van onze klanten. Een goed voorbeeld hiervan is de recente samenwerking met Hogeschool Rotterdam, waarbij Ronald zijn persoonlijke ervaring deelt:

“Wij zijn zeer content met de aanschaf van onze Labogene Mars Pro 900 met weegsteen en speciaal voorfilter. Levering op 31 januari 2025 verliep zeer soepel.

Vanuit de overheid zijn we verplicht om op persoonsniveau te registreren wie wanneer met CMR-stoffen heeft gewerkt. De registratiegegevens dienen 40 jaar na beëindiging van de blootstelling bewaard te worden.

We kunnen met behulp van deze kast onze studenten maximaal beschermen tegen blootstelling aan CMR-stoffen. Hier op school gebruiken we de kast voor het afwegen van alle CMR- en giftige stoffen.

De CMR- en giftige stoffen mogen nergens anders meer worden afgewogen. Voordeel van deze kast is dat alle stoffen worden weggevangen door een HEPA-voorfilter. Dit voorfilter kan veilig worden vervangen.”

Aldus Ronald Scheffers, Instructeur EAS

Wat zegt de wet over kankerverwekkende en mutagene stoffen?

In de wet zijn regels opgenomen voor het werken met kankerverwekkende en mutagene stoffen. Voor een aantal kankerverwekkende stoffen en processen zijn bepalingen opgenomen die het gebruik helemaal verbieden, of soms alleen bepaalde toepassingen uitsluiten.

Voor de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet de werkgever de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordelen. Dit wordt de ‘RI&E stoffen’ genoemd. Er gelden specifieke eisen voor de toepassing van kankerverwekkende en mutagene stoffen.

Er zijn bijvoorbeeld aanvullende registratie-eisen:

  • De reden waarom het gebruik van kankerverwekkende of mutagene stoffen of het toepassen van een kankerverwekkend proces noodzakelijk is.
    De reden waarom vervanging technisch niet uitvoerbaar is.
  • De hoeveelheid kankerverwekkende of mutagene stof die per jaar gebruikt of gemaakt wordt of die aanwezig is.
  • Het aantal keer dat een kankerverwekkend proces per jaar wordt toegepast.
    Het soort werk dat met kankerverwekkende of mutagene stoffen wordt gedaan.
  • Het soort werk waarbij een kankerverwekkend proces wordt toegepast.
  • Het aantal werknemers dat betrokken is.
  • Registratie van de namen van werknemers die met deze stoffen werken.
  • De doeltreffende beheersing van de blootstellingsrisico’s (met extra eisen voor een aantal specifieke stoffen).
  • De persoonlijke beschermingsmiddelen die gebruikt worden.
  • De gevallen waarin kankerverwekkende of mutagene stoffen of de kankerverwekkende processen worden vervangen, zodat werknemers geen of minder gevaar lopen.
  • Een register van werknemers die toch blootgesteld zijn geraakt aan kankerverwekkende of mutagene stoffen of aan stoffen die vrijkomen bij kankerverwekkende stoffen (hierbij moet ook de hoogte van de blootstelling worden vermeld).

(Bron: Arboportaal)

Meer over de Labogene Mars Pro 900 icon.arrow--dark

Geschreven door

Bronson Incubator Services B.V.

Controle over klimaat en veiligheid op het lab, nu en in de toekomst. Lees meer