Alle gespecialiseerde testfaciliteiten voor Regulation 31, de strenge norm die de veiligheid van materialen en chemicaliën in contact met drinkwater waarborgt, zijn sinds 2021 gesloten. Zonder deze laboratoria kunnen waterbedrijven geen nieuwe producten laten goedkeuren of bestaande middelen hercertificeren. Daardoor is de inzet van innovatieve zuiveringstechnieken belemmerd.
Achterstand in productgoedkeuringen
De sluiting van de laboratoria heeft geleid tot een achterstand in productgoedkeuringen en beperkte keuze aan beschikbare waterzuiveringsmiddelen. Dit brengt niet alleen meer kosten met zich mee en vermindert de concurrentie, maar kan ook de volksgezondheid in gevaar brengen. In Devon raakten duizenden mensen besmet met de cryptosporidiumparasiet, wat gedeeltelijk te wijten is aan een gebrek aan effectieve preventieve middelen.
Terwijl de Europese Unie rond 2026 laboratoriumcapaciteit binnen de lidstaten zal delen, kan het VK hier niet van profiteren. Regelgever Drinking Water Inspectorate (DWI) erkent de problematiek, maar stelt dat de waterkwaliteit momenteel niet direct in gevaar is.
Waterbedrijven waarschuwen echter dat het gebrek aan testfaciliteiten de naleving van veiligheidsvoorschriften onder druk zet en dat zonder een oplossing de kwaliteit van drinkwater in de toekomst risicovoller wordt.