Technologiegek

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023

What’s new tijdens WoTS 2018? Op materieel vlak te veel om op te noemen. Op immaterieel vlak denk ik vooral de sfeer van positivisme die de sector ademt. Twee jaar geleden waren we net uit de crisis, toch was daar in de labwereld nog weinig van te merken. Projecten waren in de jaren ervoor namelijk on hold gezet. Dan duurt het al snel zo’n 1 à 2 jaar om de effecten van een aantrekkende economie terug te zien in onze branche.

We zitten nu volop in de opgaande fase. Ik merk vanuit berichtgeving dat er dit jaar ontzettend veel geïnvesteerd wordt in de sector. Leveranciers hoor je niet klagen, of het moet de drukte zijn, maar dat is een luxeprobleem. Alle tekenen wijzen erop dat we een WoTS krijgen waar veel nieuws te zien is. Aan leverancierszijde is volop geïnnoveerd en we krijgen meer productintro’s door dan ooit.

Het noviteitenoverzicht in dit nummer licht een tipje van de sluier op. Doe er uw voordeel mee en ga al deze fraaie technologie in het echt zien en laat u bijpraten. Dat is precies de meerwaarde van beurzen: netwerken en kijken en voelen aan technologie, en ervaringen delen met collega’s.

Altijd mooi om te zien dat labmedewerkers soms bij na in een instrument klimmen. Je bent technologiegek of je bent het niet. Ik hoor wel dat de beurs zijn bestaansrecht wat kwijt is, nu je alles snel online kunt vinden. Maar is dat zo? Juist door het overweldigende internetaanbod zie je door de bomen het bos niet meer. Op de beurs staat alles wat nieuw is bij elkaar, word je snel bij gepraat door experts en kun je met eigen ogen zien of een apparaat wel echt zo robuust en handig in het gebruik is. Bovendien is de beurs zich in dit multimediale tijdperk opnieuw aan het uitvinden.

Het heeft even geduurd, maar steeds meer exposanten zorgen voor moderne communicatie- en presentatiemiddelen op hun stand. Ze laten niet alleen hun nieuwste model zien, maar animeren de technologie en hangen er praktische video’s aan. Je ziet ook steeds meer iPads en touchscreens waarop je zelf aan de gang kunt gaan om informatie te verzamelen. Tijdens Achema in Frankfurt – die Duitsers begrijpen het – was er een workshop virtual reality waar je apparatuur van IKA in elkaar kon zetten. Erg leerzaam en verhelderend. Dat voegt echt wat toe aan een beursbezoek en kun je niet vanachter de pc of smartphone doen.

Deze editie van WoTS kunt u ook VR ervaren tijdens demonstraties op de World of Industrial Processsing (IP) en de World of Automation. Bij IP is dat ‘Experiencing Solutions’, hier kunt u in een VR-omgeving zelf aan de slag met oplossingen in een industrieel proces. Het hier gedemonstreerde VR-principe is 1:1 van toepassing op labinrichtingen. VR Maintenance & instrumentation is een VR-project op de World of Automation. In de World of Laboratory zij n er weer diverse X-peditions waar u zich voor in kunt schrijven.

Genoeg reden dus om WoTS te gaan bezoeken.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark