Spetec cleanroom technologie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Zowel in de productie- als verpakkingsindustrie, maar ook in laboratoria en bij onderzoek speelt een steriele, dat wil zeggen partikel- en kiemvrije omgeving een steeds grotere rol van betekenis.

Daarom worden cleanrooms ingericht, echter de aankoop daarvan brengt hoge kosten met zich mee. Het is lang niet altijd nodig om dergelijk dure en technisch complexe ruimtes aan te schaffen. Vaak is het voldoende om in een bepaald deel van de ruimte de voorwaarden voor een cleanroom toe te passen.

De Spetec Flow Box FBS en de “CleanBoy” zijn speciaal ontwikkeld om (deel)ruimtes in te richten die voldoen aan de eisen van een cleanroom. Met behulp van een Laminar Flow Box of de “CleanBoy” is het mogelijk om precies daar waar het op dat moment nodig is een cleanroom in te richten.

Voor de productie van deze apparatuur worden uitsluitend hoogwaardige materialen toegepast zoals acrylglas en roestvrijstaal. Metalen delen zijn voorzien van een zuurbestendige kunststof afdeklaag. Daardoor zijn de Spetecâ Flowbox FBS en de CleanBoy geschikt voor gebruik in chemische laboratoria. Het daadwerkelijke cleanroom gedeelte kan tussen 0,37 en 1,12 m² liggen.

De cleanroom apparatuur is voorzien van een H14 filter. Deze heeft een rendement van 99,995%. Dat betekent dat bij een partikelgrootte van 0,12 μm (conform MPPS) er tenminste 99,995% van de deeltjes eruit gefilterd worden. Dankzij deze filter beschikt de Spetec Laminar Flow module over een isolatiefactor van 104. Dat zorgt voor een minstens 10.000-voudige verbetering van de luchtkwaliteit in de laminaire flow. Bij een stromingssnelheid van 0,45m/sec wordt de luchtstroom laminair, dat wil zeggen dat de lucht in parallelle luchtstromen naar beneden wegstroomt.

Zowel de FBS als ook de cleanroom werkplek “CleanBoy” worden aangeboden als staand model of als tafelmodel.

De “CleanBoy” laat zich makkelijk plaatsen en is direct inzetbaar zonder verdere installatie.
Hij wordt over de werkplek waar cleanroom voorwaarden noodzakelijk zijn, over een compleet apparaat of een proefopstelling heen geplaatst waardoor werken in een nagenoeg partikelvrije omgeving mogelijk is.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Spetec GmbH

Spetec was founded in Erding, Germany in 1987. The company began selling replacement parts for analytics. As requirements in analytics became stricter, Spetec started developing clean room technology. A broad... Lees meer