Safe werken dankzij een oplettende veiligheidsfunctionaris

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
136 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Safe werken dankzij een oplettende veiligheidsfunctionaris

Carla van den Berg Hycult Biotech is sinds maart veiligheidsfunctionaris bij de firma Hycult Biotech. Hycult is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van research tools voor onderzoek op het gebied van de aangeboren immuniteit. Tijdens haar lezing op de World of Laboratory, onderdeel van WoTS 2022, vertelt zij over de inhoudelijke kant van deze functie en wat zij in de praktijk tegenkomt.

Van den Berg volgde de opleiding tot veiligheidsfunctionaris bij Avans+. Het heeft haar geholpen bij de dagelijkse werkzaamheden in het laboratorium. “Ik heb een opleiding tot veiligheidsfunctionaris gevolgd bij Avans+, een breed opgezette cursus”, vertelt Carla. “Tijdens mijn lezing wil ik vertellen hoe deze opleiding er voor heeft gezorgd dat ons bedrijf veranderingen heeft doorgevoerd om ons laboratorium structureel veiliger te maken.”

De functie is veelomvattend, vertelt ze: “Een veiligheidsfunctionaris zorgt met name voor meer veiligheid bij de chemicaliën waar we mee werken. En dat in de breedste zin van het woord: van inkoop tot opslag en tot afvoer na gebruik. Want hoe sla je gevaarlijke stoffen het beste op? Wat is een geschikte plek? Denk dan bijvoorbeeld aan een brandveiligheidsopslagkast. En mag je bepaalde stoffen in zo’n kast wel of niet op dezelfde plank zetten? Het zijn vooral veel praktische zaken die van toepassing zijn.”

Op de werkvloer voert Carla daarom de nodige check uit: “Ik controleer ook regelmatig de opslagkasten. Om te bekijken of chemicaliën bijvoorbeeld goed zijn opgeslagen, mogelijk verlopen zijn en of we de betreffende stof überhaupt nog gebruiken.”

Toch zijn er nog veel andere aspecten aan de functie van veiligheidsfunctionaris: “Maar ik onderzoek ook de psycho-sociale arbeidsdruk: zijn onze mensen wel tevreden? En hebben ze een goede werkplek? Ik spreek ook mensen aan als er iets verkeerd gaat, dat hoort bij de taken van een veiligheidsfunctionaris. Je moet je dan wel afvragen: komt dit omdat ze het niet willen of omdat ze het niet weten? In de praktijk weten ze het meestal niet, ze hebben er niet over nagedacht of het is uit gemak.”

Een ander belangrijk onderdeel van de cursus tot veiligheidsfunctionaris is het toepassen van de RI&E, ofwel de risico-inventarisatie en -evaluatie. Bedrijven zijn verplicht deze op te stellen. “Een RI&E kan alle punten bij een bedrijf naar boven halen die niet voldoen”, zegt Carla.

Wilt u deze lezing bijwonen? Registreer u voor een gratis beursbezoek op www.wots.nl.

Geschreven door

Logo van:Safe werken dankzij een oplettende veiligheidsfunctionaris

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer