Risico gevaarlijke stoffen vaak onderschat door bedrijven

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Risico gevaarlijke stoffen vaak onderschat door bedrijven

Werken met gevaarlijke stoffen op het lab kan de nodige risico`s met zich meebrengen. Niet alleen voor de gezondheid van medewerkers, maar ook voor het milieu. Jaarlijks sterven er zo`n 120.000 (ex)-werknemers in de EU aan de gevolgen van stoffenblootstelling. Nederland telt elk jaar ongeveer 3.000 dodelijke slachtoffers. Of deze cijfers kloppen? Het aantal (dodelijke) slachtoffers zal in de praktijk hoger liggen. Waarom? Omdat veel medewerkers met huid- en longklachten gewoon doowerken. Meestal is bij hen niet duidelijk dat hun klachten veroorzaakt worden door stoffenblootstelling op het werk.

Gevaarlijke stoffen – sluip moordenaar op de werkvloer
Ondanks bovenstaande cijfers worden de risico`s van werken met gevaarlijke stoffen door veel bedrijven onderschat. Dit komt omdat (ex)-werknemers pas op latere leeftijd klachten krijgen. De meeste klachten komen pas tot uiting na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. In Nederland moeten we na verwachting steeds langer doorwerken. De kans is dus groot dat werknemers in de toekomst ziek worden tijdens hun dienstverband. De gevolgen? Een hoger ziekteverzuim voor de werkgever.

Helft van de bedrijven heeft stoffenbeleid niet op orde
Ruim 1,1 miljoen medewerkers krijgt dagelijks te maken met gevaarlijkse stoffen op het werk. De verwachting is dan ook dat bedrijven de medewerkers beschermen tegen mogelijke risico`s. Helaas blijkt uit onderzoek van de ISZW dat ongeveer de helft van de bedrijven het stoffenbeleid op orde heeft. Ook viel eerder in het Jaarplan van de Inspectie SZW te lezen dat slechts 1 op de 3 bedrijven het thema gevaarlijke stoffen heeft opgenomen in de RI&E.

Risico`s voor het bedrijf
Het onderwerp gevaarlijke stoffen op het werk is een veelomvattend onderwerp met grote belangen. Het niet op orde hebben van het stoffenbeleid kan gevaarlijke zijn voor de gezondheid van medewerkers. Ook kan dit gevaarlijk zijn voor het milieu. Naar de risico`s voor de gezondheid van medewerkers en het milieu kan het niet op orde hebben van het stoffenbeleid leiden tot negatieve publiciteit en imagoschade voor het bedrijf.

Risico`s gevaarlijke stoffen in kaart brengen
Wilt u de mogelijke risico`s van gevaarlijke stoffen binnen uw bedrijf in kaart brengen? Doorloop dan het 4-stappenmodel van de Inspectie SZW. Kijk in 4 stappen naar het huidige stoffenbeleid binnen uw bedrijf zoals een inspecteur dat zou doen. Goed om te weten is dat alle door u ingevoerde informatie geheim blijft. Ook de Inspectie SZW heeft op geen enkele manier toegang tot de door u ingevulde gegevens.

Mijn ervaring als accountmanager?
Tijdens het eerste kennismakingsgesprek met ik dat veel bedrijven welwillend zijn, maar niet precies weten waar zij moeten beginnen. In slechts enkele gevallen geeft het bedrijf de voorkeur aan andere prioriteiten. Gelukkig zie ik dat bedrijven na het kennismakingsgesprek enthousiast aan de slag gaan met het op orde brengen van het stoffenbeleid. Bedrijven zijn zich hier steeds meer van bewust.

Hulp nodig?
Aan de slag met het stoffenbeleid binnen uw bedrijf? Maar heeft u geen idee waar u het beste kunt beginnen? Wilt u deelnemen aan het webinar: invulling geven aan het 4-stappenmodel met Chemwatch? Of wilt u de link ontvangen welke verwijst naar het onlangs vernieuwde 4-stappenmodel? Neem dan contact met ons op via de contactbutton. Meer dan 400 klanten gingen u voor.

Geschreven door

Logo van:Risico gevaarlijke stoffen vaak onderschat door bedrijven

ITIS

Sinds 1992 is ITIS marktleider op het gebied van informatiesystemen voor chemicaliënbeheer binnen ziekenhuizen, overheidsinstellingen, onderzoekslaboratoria en productiebedrijven. Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt uw bedrijf... Lees meer