Researchafdeling binnen het LUMC voorzien van veilig en ruim werkoppervlak

115 bekeken 26 mei 2023
Jessika Zevenhoven-Dobbe, Hoofdanalist laat de ruimte in de flowkast zien.
Jessika Zevenhoven-Dobbe, Hoofdanalist laat de ruimte in de flowkast zien. | Foto: Poly Temp Scientific BV
Article image of: Researchafdeling binnen het LUMC voorzien van veilig en ruim werkoppervlak
n-Safe XL flowkast | Foto: Poly Temp Scientific BV
Article image of: Researchafdeling binnen het LUMC voorzien van veilig en ruim werkoppervlak
n-Safe XL flowkast Nordic Labtech | Foto: Poly Temp Scientific BV
Article image of: Researchafdeling binnen het LUMC voorzien van veilig en ruim werkoppervlak
n-Safe XL flowkast bij het LUMC | Foto: LUMC
Article image of: Researchafdeling binnen het LUMC voorzien van veilig en ruim werkoppervlak
n-Safe by Nordic Labtech uit Zweden | Foto: Poly Temp Scientific BV

De zoektocht van het LUMC naar een microbiologisch veiligheidskabinet waarin voldoende ruimte is voor een pipetteerrobot leidde naar de flowkasten van Nordic Labtech. De n-Safe XL uitvoering heeft naast de hoge veiligheidsstandaard en het gebruikersgemak een ‘groot voordeel’, namelijk: het ruime werkoppervlak.

Robot als assistent
De aanwezigheid van een “assist” komt vooral bij screens van grotere badges goed van pas. Terwijl de robot aan het werk is en repeterende taken uitvoert, heeft diegene handen en ogen vrij om het proces te monitoren en soepel te laten verlopen. Bovendien wordt de medewerker hiermee ook ergonomisch ontlast. ‘’De robot past niet in een veiligheidskabinet van regulier formaat. We zijn dus op zoek gegaan naar een model met voldoende ruimte’’, aldus hoofdanalist Jessika Zevenhoven-Dobbe.

“We hebben de werkruimte in de kast echt nodig zoals je kunt zien. De luchtstroom krijgt op deze manier nog voldoende ruimte.”

Veiligheid én voldoende ruimte
Om te laten zien wat er in de praktijk allemaal in de n-Safe XL staat, zet Jessika de spullen in het kabinet. ‘‘We hebben de werkruimte in de kast echt nodig zoals je kunt zien. De hoogte en diepte zijn perfect voor deze toepassing. Er staan een centrifuge, robot en afvalbak in het kabinet en het oogt niet vol.’’ Dit maakt het ook veilig, aangezien de luchtstroom op deze manier voldoende de ruimte krijgt. De ramen aan weerszijden maken het een zeer lichte werkruimte wat erg prettig is. De uv-lamp op de achterwand zorgt bovendien voor een goede desinfectie van bovenaf.

Experimenten met virussen
‘’We kweken hier onder andere virussen op, maar testen ook de werking van anti-virale middelen op deze virussen. Samenwerkingen zijn vaak trajecten van trial-and-error waardoor de doorloop van aantallen soms hoog is. Met deze kast zijn we flexibel, ideaal voor ons formaat van research. Het is een mooie oplossing tussen handmatige verwerking en volledige automatisering. Dit is echt fundamenteel onderzoek waar anderen weer op door kunnen bouwen.’’

Poly Temp Scientific is officieel dealer in Nederland van de n-Safe producten van Nordic Labtech. De adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Informeer naar de mogelijkheden icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark