Relaxte Lab Innovations

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Relaxte Lab Innovations

Team LABinsights bezocht op 30 en 31 oktober Lab Innovations 2019 in Birmingham. Voor ons de eerste Britse laboratoriumvakbeurs die we ooit bezochten en dat was eigenlijk wel een verademing. Wat zijn die Engelsen en Schotten soepel in de omgang.

Vrijwel alle buitenlandse beurzen die we de afgelopen jaren bezochten waren in Duitsland. Daar begint het al bij de receptie met strenge portiers die erg achterdochtig worden als je perskaart een maandje verlopen is. Vervolgens probeer je dan door het tonen van LABinsights — met je foto prominent erin en het colofon — bewijslast te overhandigen dat je het toch echt bent en nog steeds van de pers bent.

‘Geehrte Herr Hentzepeter’, we zullen het voor dit keer door de vingers zien, maar u moet de volgende keer echt uw geldige perskaart tonen. Wilt u daarvoor zorgen? Strenge blik en met enige tegenzin wordt alsnog de badge aangemaakt. Door naar de poortjes waar een nors toeziende collega je controleert of alles met het scannen wel goed gaat. Herkenbaar?

Dan het VK. Je loopt gewoon naar het loketje waar een vriendelijke dame je verwijst naar een collega die zelfs zonder naar je blad te vragen je direct als pers accrediteert. Vrolijke medewerkers scannen je badge en je loopt door naar de perskamer waar je hartelijk ontvangen wordt. Toegegeven, ook op Duitse beurzen doen ze vaak hun best om de pers in de watten te leggen, maar de sfeer is erg formeel en stijfjes.

Iedereen spreekt elkaar aan met ‘Herr’, ‘Frau’ of zelfs ‘Herr dr.’, waar we in het VK meer als vrienden werd ontvangen en met de voornaam direct aangesproken. Toch wel een opvallend verschil. Tijdens het laatste bezoek aan LabVolution in Hannover was de persruimte zelfs wegbezuinigd en werden we er minzaam op gewezen dat we voor koffie en het bewaren van je spullen ons heil op de beursvloer moesten zoeken. Hier houden de verschillen niet op.

Waar op Duitse beurzen het standpersoneel bij het zien van camera’s soms acuut in de paniekstand raakt, en achterdochtig vraagt wat je allemaal van plan bent, was hier in Birmingham in de twee dagen dat we er rondliepen niet één keer sprake van. Ook niet bij Duitse firma’s die daar met hun Engelse medewerkers staan. Sterker nog, ze vinden het allemaal superleuk. AVG-dingetjes kwamen geen enkele keer ter sprake, kom daar maar eens voor bij onze oosterburen.

Daar lukt het maken van video’s op zich ook wel, maar moet je dat wel met beleid en de nodige uitleg initiëren. Daarna vinden ook de Duitsers het vaak geweldig als ze het filmpje meekijken en zie je een brede glimlach als we zeggen dat we de video gaan delen en dat het misschien wel ‘viraal’ gaat. U begrijpt het al, dat bezoek aan Lab Innovations was heerlijk relaxed.

Wat zowel de Engelsen als Duitsers van ons Nederlanders kunnen leren is dat het best gastvrij is — en het ijs breekt — als je even iets te drinken aanbiedt bij de stand. Daar doen beide niet aan, gelukkig konden we water tappen in de perskamer. Hier kan het verschil met onze WoTS niet groter zijn. Bij elke stand is het daar: ‘Koffie?’. En na vijf stands en tien espresso’s verder, antwoorden we dan: ‘Heeft u ook een watertje?’

Watch article videoicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark