Overuren draaien in coronatijd - Labinsights

Overuren draaien in coronatijd

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Overuren draaien in coronatijd

Afgaande op het nieuws houden laboratoria zich tijdens deze coronacrisis louter bezig met testen op COVID-19. Zoek in Google op ‘laboratorium’ en kies het ‘nieuws-icoon’ en er is vrijwel niets anders te vinden dan berichten over het coronavirus (en een foto van Trump hoog bovenaan).

Ondertussen heeft een groot deel van onze branche niets met testen op corona van doen, maar ondervindt wel indirect de gevolgen – daarover zo meer. Eerst de zorg. Daar zijn tientallen laboratoria soms 24/7 in de weer met analyses op het nieuwe coronavirus. In medische labs heeft dan ook duidelijk een verschuiving plaatsgevonden naar deze bepaling.

Ik sprak met het VieCuri MC in Venlo. Daar was het alle hens aan dek met het testen op SARS-CoV-2, wat op zich wel te doen was door uitval van de reguliere vraag. Met het leeglopen van de polyklinieken viel namelijk de dagelijkse onderzoekstroom weg en kwam er extra ruimte voor COVID-19-diagnostiek.

In de farma is het druk, druk, druk. Zo wordt vanuit onze redactiecommissie gemeld dat het daar hectische tijden zijn. De ontwikkeling van producten die mogelijk van belang zijn voor behandeling of monitoring van besmette mensen, moet versneld worden. Dat gaat niet vanzelf. Bij het uitbesteden van klinisch onderzoek naar contractonderzoeksorganisaties gelden dagprijzen, want de vraag naar patiëntenstudies is geëxplodeerd.

Ondertussen ligt er veel transport stil en werken labs op minimale bezetting.
Over wat er gebeurt in laboratoria buiten de zorg lees je natuurlijk niets, dat is voor de gemiddelde consument ook geen nieuws. Interessant te horen van internationaal marketing- en salesmanager Govert Schröder van Axel Semrau dat de kwaliteitslaboratoria in de bepaalde sectoren van de voedings- en genotmiddelenindustrie overuren draaien.

Hoe dat zit? Neem de Zaanstreek. Daar zit veel cacaoverwerkende industrie die een veel hogere productie dan normaal kent door de sterk gestegen vraag naar chocolade. Nu mensen meer thuis zitten, wordt er namelijk veel meer van verkocht. Chocolade is een typisch verwenproduct en staat bekend als comfort food, vandaar de toeloop op het zoetwarenschap. In chocolade moet ook plantaardige olie, dus ook daar is veel meer van nodig. Zowel de cacaogrondstoffen als de eetbare olie moeten onderzocht worden op ongewenste stoffen.

Denk aan Mosh/Moah, en voor de oliën specifiek op schadelijke bijproducten van de raffinage als de MPCD’s, een beruchte contaminant in palmolie. Dat vergt weer extra analyses, waardoor de toestellen extra uurtjes draaien en er meer geserviced moet worden. Onderhoudsmensen hebben het er maar druk mee; ook neemt de behoefte toe aan geautomatiseerde systemen voor milieuanalyses. De regelgeving stopt niet even, omdat we in een coronacrisis zitten.

Sterker nog, die wordt alleen maar strenger. Verdrietige tijden voor hen die getroffen zijn door COVID-19, uitdagende tijden voor leveranciers die actief zijn in de milieusector en de food. Want net als in de zorg en de farma draait de labeconomie daar op volle toeren.

Blijf bij over de laatste ontwikkelingen en lees onze corona-update in deze editie en onze special ‘green analytics’. En verder: blijf gezond.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark