Ziekenhuizen moeten opletten bij gebruik van bloedglucosemeters. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aan de Raden van Bestuur van Nederlandse ziekenhuizen een circulaire verstuurd waarin zij aandacht vraagt voor het gebruik van bloedglucosemeters in ziekenhuizen. Het gaat om apparaten die afkomstig van verschillende fabrikanten. Ze worden aan het bed van de patiënt gebruik voor het meten van bloedsuiker, de zogenaamde point-of-care tests (POCT). Hygiëne is een belangrijk aandachtspunt. Voor de start van de test moet de uitvoerder de handen goed wassen. Bij de patiënt moet de prikplaats goed gereinigd worden met water of alcohol en daarna worden gedroogd. De eerste druppel bloed moet weggeveegd worden.
Ook in januari 2007 trok de IGZ al aan de bel na meldingen over incidenten over deze apparaten in ziekenhuizen. De apparatuur, afkomstig van diverse fabrikanten, gaf fors hogere bloedsuikerwaarden aan dan de (juiste)labwaarden. Dit leidde tot onnodige verhogingen van de insulinedosering, waardoor patiënten een ernstig te lage bloedsuikerspiegel hadden. IGZ wijst er in de circulaire nogmaals op dat het uitvoeren van metingen aan bed risicovolle handelingen zijn. Alleen als aan bepaalde voorwaarden voldaan is, mag er met deze apparatuur worden gewerkt. In andere gevallen moet het laboratorium de metingen uitvoeren.
De inspectie raadt sterk af meters die voor thuisgebruik zijn bestemd te gebruiken in ziekenhuizen. Ze zijn namelijk voor een ander doel in de handel gebracht en niet geschikt voor gebruik bij meerdere patiënten. (lees meer via de site www.nvkc.nl, surf naar NVKC Rapportage Actiecomite Glucosemeters.pdf).