In december schreef ik nog dat het toch eens de goede kant op zou moeten gaan, zelfs met de nieuwe omikron-variant. In zekere zin is dat ook het geval. Nog nooit zo veel besmettingen, maar het wordt wel steeds duidelijker dat je van deze variant minder risico loopt op infecties aan de bovenste luchtwegen en daarmee een stuk lagere kans hebt op IC-opname. En vooral jongeren raken nu besmet. De door Rutte bij de eerste coronapersconferentie aangehaalde groepsimmuniteit lijkt dan eindelijk een feit te gaan worden.

Al is dat betrekkelijk: ik hoor van steeds meer mensen dat ze voor de tweede, zelfs derde keer besmet raakten. Om met onze nieuwe volksgezondheidsminister te spreken: ‘We moeten met corona leren leven’. Bijzonder is de benadering van de Spaanse regering om Covid-19 als een griepprobleem te gaan agenderen: een gewoon griepje. Net als de wetenschap dat het ontsmetten van winkelwagentjes of zelfs je ‘handen stuk’ wassen weinig zin heeft. Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht zullen we maar denken. Ondertussen gelooft de burger het wel en trekt menigeen zich weinig aan van slechts twee bezoekers op je feestje.

Al die illegale party’s zeggen genoeg. Met de toenemende corona-moeheid zie je de kritiek toenemen op het overheidsbeleid en de RIVM-modellen. Niet de minste deskundigen fronzen hun wenkbrauwen bij de prognoses van ons Rijksinstituut. Minimaal 1.500 IC-opnames door ‘Omikron’ zat er wel in, mogelijk 4.000. Dus ging alles op slot, waarbij Nederland het zoals altijd tijdens deze pandemie radicaal anders deed dan alle buurlanden. Die zitten er altijd naast immers. Geen wonder dat diverse experts zeggen dat de RIVM-modellen op hol geslagen zijn. Toch werd het hierop gestoelde OMT-advies tot nu toe vrijwel blind gevolgd.

En had het zin? Het willen beteugelen van een volgende piek lijkt er slechts toe te leiden dat de tsunami zich in ons landje enkele weken later voltrekt dan bij onze buren. Benieuwd wanneer de teugels echt gevierd worden en we weer koffie mogen drinken op een terras, dat mag zelfs niet buiten in de wind…Ondertussen draaien de COVID-19 labs grotere omzetten dan ooit. Wel is er iets raars aan de hand. Door de aangespannen rechtszaak rondom de aanbesteding van de coronatesten voor de GGD zijn er labs met hypermodern ingerichte straten voor Covid-19 analyse, die al maanden stilliggen.

Leve de openbare aanbestedingen die de belastingbetaler weer tonnen gaan kosten. Bij dit alles blijf ik positief. Verheugend is namelijk dat we na de alfa-, beta-, gamma-, en delta-varianten in één keer naar omikron zijn gesprongen in het Griekse alfabet, op de helft dus. Dus nog slechts negen letters te gaan…