Ontdek de nieuwste DNA-technologieën tijdens ‘Life Science Event’

icon.highlightedarticle.dark Management Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Ontdek de nieuwste DNA-technologieën tijdens ‘Life Science Event’

Op dinsdag 5 april vindt de eerste editie van het Life Science Event plaats in Corpus Congrescentrum, Leiden. Het programma is samengesteld rondom een drietal thema’s: Innovatieve ontwikkelingen in DNA-technologieën, Celbiologie, Next Gen Sequencing. Tussendoor kan de informatiemarkt bezocht worden.

Redactie LABinsights

De key notes worden verzorgd door dr. Anne Rios van het Prinses Máxima Centrum en dr. ir. Bart Keijser van TNO. Verder is er een gevarieerd lezingenprogramma met in de pauzes de mogelijkheid de informatiemarkt te bezoeken waar leveranciers hun laatste life sciences-technieken tonen.

Veelzijdig lezingenprogramma

Keijser zoomt in op LAMP- gebaseerde diagnostiek van pathogene micro-organismen. Medicijnen gebaseerd op RNA hebben een enorm therapeutisch potentieel. Dit wordt nog lang niet volledig benut, als gevolg van uitdagingen rondom de afgifte van RNA aan de juiste cellen. Exosomen zijn membraanblaasjes die worden afgescheiden door cellen in ons lichaam en zijn betrokken bij communicatie tussen cellen. Sander Kooijmans van het UMC Utrecht bespreekt de mogelijkheden, vooruitgang en uitdagingen rondom het toepassen van exosomen als RNA-afgiftesystemen.

Verena Schwach, UT-onderzoekster aan de afdeling Toegepaste Stamceltechnologie, doet onderzoek naar betere, op maat gemaakte behandelmethodes om hartritmestoornissen tegen te gaan. Daarbij wordt een heart-on-a-chip ontwikkeld, een technologie die in feite een minihart creëert. De chip bootst de werking na van het menselijk hart. Ze deelt de laatste ontwikkelingen van haar onderzoek.

Nog geen twee jaar geleden won het studententeam van
Rapidemic de prestigieuze iGEM-wedstrijd met hun innovatieve testkit voor het snel opsporen van infectieziekten. Inmiddels werkt de startup hard aan de eerste prototypes. Violette Defourt van Rapidemic vertelt over het project.

Dit is slechts een tipje van de sluier van het conferentieprogramma.

Article image of: Ontdek de nieuwste DNA-technologieën tijdens ‘Life Science Event’

LIFE SCIENCE EVENT 2022

■ Wanneer: 5 april 2022
■ Waar: Corpus Congrescentrum, Leiden

Het event biedt ook de gelegenheid om uw vakgenoten te ontmoeten en om kennis te maken met de innovaties van diverse exposanten op de informatiemarkt. Een bezoek aan het Life Science event is kosteloos als u werkzaam bent in of voor een laboratorium. Mis het niet en meld u aan via de website www.fhi.nl/lifescience.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark