Onderzoek efficiëntere fotosynthese

icon.highlightedarticle.dark R&D
275 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Onderzoek efficiëntere fotosynthese

Wageningen University & Research (WUR) en het Photosynthesis 2.0 Research Fund (P2RF) richten samen een nieuw en onafhankelijk instituut op voor onderzoek naar fotosynthese. De voorlopige naam van het instituut is het Institute for Advanced Studies for Photosynthetic Efficiency (IASPE). Met de oprichting van het nieuwe instituut is een investering van 62 miljoen euro voor 10 jaar gemoeid.

WUR draagt 12 miljoen euro bij; een bijdrage die voor het overgrote deel bestaat uit de gratis inzet van personeel en laboratoria. Een belangrijk doel van het nieuwe instituut is om te leren hoe de efficiëntie van fotosynthese in voedselgewassen te verbeteren is.

De efficiëntie van fotosynthese van planten in het veld is niet erg hoog. Van de zonne-energie die op aarde valt, benutten de planten gemiddeld maar ongeveer 1%, terwijl de efficiëntie in principe 5 tot 6 maal hoger zou kunnen zijn. Als planten twee keer zoveel licht zouden kunnen absorberen, kan dat al grote effecten hebben op de voedselproductie.

De plant Grijze Mosterd heeft zich via natuurlijke selectie aangepast om zeer snel te groeien door een veel hogere fotosynthese-efficiëntie in vergelijk tot andere soorten. Betere fotosynthese moet leiden tot hogere opbrengsten van de bestaande landbouwgewassen en daarmee tot minder behoefte aan nieuwe landbouwarealen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark