Chromatografielab met een keur aan HPLC-apparatuur
Met een nieuw, hypermodern laboratorium verdubbelt NutriControl zijn capaciteit. Daarmee kan het lab zijn groeiambities waarmaken, en zijn expertise in geavanceerde, klantgerichte analysediensten en R&D uitbouwen, waaronder inline-NIR, voor de food-, feed- en zuivelmarkt. Volgens directeur Jörgen van den Ende is Nutricontrol klaar voor de toekomst: “We zijn gebouwd op groei en maken met kennis het verschil.”
Het vernieuwde NutriControl biedt alle faciliteiten voor kwaliteitscontrole en R&D om het verschil te maken. Tijdens een rondgang door het nieuwe lab vertellen directeur Jörgen van den Ende, commercieel manager Jos Hooijer en projectmanager Henk Lamers over NutriControl’s ambities en wat aan de nieuwbouw voorafging. Bottomline: het lab is helemaal klaar voor de toekomst en stevige groei.
In dit hypermoderne lab kan NutriControl veel grotere monsteraantallen efficiënt verwerken. Daartoe beschikt het over een R&D-afdeling waar door middel van co-innovatie oplossingen worden geboden voor specifieke klantenvragen. NutriControl kan in het nieuwe pand volop gas geven op deze dedicated analysediensten, die gaan van methodeontwikkeling tot geavanceerde routineanalyses. En natuurlijk met zijn NIR-expertise aan de weg aan het timmeren. Zo was de twee miljoenste analyse in november al een feit.
De nieuwbouw was geen moment te vroeg klaar, stelt Van den Ende. Het oude pand zat aan zijn grenzen qua capaciteit, voldeed logistiek niet meer en bood geen ruimte voor expansie. “Je groeit uit je jasje. We hebben gekeken naar diverse opties: kun je uitbouwen op de bestaande locatie, kun je een bedrijf overnemen en hopen daar ruimte te hebben om verder te groeien, of doe je helemaal niets? We hebben gekeken naar brownfield, een bestaand gebouw ombouwen, óf nieuwbouw.” Het werd dat laatste: “Uiteindelijk gaat het erom wat het kost om een gebouw neer te zetten, wat zijn de investeringen en hoe verdien je het terug.”
Snelle realisatie
De ingebruikname van het nieuwe lab was in september 2025, ruim een jaar nadat in maart ’24 de eerste paal de grond inging. De plannen voor de nieuwbouw stammen uit 2018. Stip aan de horizon toen was een pand te realiseren dat helemaal afgestemd was op NutriControl’s analyseprocessen – zowel routine- als specialistische analyses – met nadruk op perfecte monsterlogistiek, efficiënte analyse en kwaliteitsbeheersing.
Projectmanager Henk Lamers | foto: FOODnote
“Najaar 2023 kregen we groen licht om te bouwen en afgelopen zomer kon de verhuizing al starten”
Projectmanager Henk Lamers
Het moest bovendien een laboratoriumgebouw worden met voldoende mogelijkheden voor verdere expansie in een voor medewerkers prettige, inspirerende en transparante werkomgeving. Daar ging het nodige denkwerk aan vooraf. Lamers was van meet af aan als spin in het web bij deze mega-operatie betrokken. Toen de kogel door de kerk was, ging het heel snel. “Met het bouwteam kwamen we in 2022 tot een definitief ontwerp, binnen het bepaalde budget. Eind Q3 2023 kregen we groen licht om te bouwen en afgelopen zomer kon de verhuizing al starten.”
Laboratoriumgebouw op de groei
Het nieuwe pand biedt zowel mogelijkheden om extra labs in te richten als uitbreiding met een extra vleugel. Laatste voor de langere termijn. Van den Ende: “In september ’23 is een go gegeven voor het nieuwe businessplan op het hoogste niveau bij Agrifirm. We hebben het lab uiteindelijk op de groei gebouwd: we kunnen eenvoudig fors uitbreiden. We kunnen het pand zelfs nog verlengen aan de zuidzijde. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. Het terrein is groot genoeg voor 2000 m² vloeroppervlak extra.”
Zicht op het microbiologielab | foto: FOODnote
Het nieuwe pand telt drie verdiepingen. Alles samen goed voor 5400 m² vloeroppervlak op een perceel van 13.000 m². Beneden monsterontvangst en microbiologie, daarboven de nutritionele analyses voor food, feed en zuivel, en op tweehoog de geavanceerde analysetechnieken voor complexere vraagstukken. Het duurzaam ontworpen laboratorium is geoptimaliseerd qua monsterlogistiek met een centrale lift voor korte, verticale lijnen.
50 jaar opgebouwde expertise
Het nieuwe pand is helemaal afgestemd op de procesflow binnen NutriControl. Dat betekent dat het productiewerk superefficiënt kan verlopen en volgens de hoogste standaarden, terwijl de belangrijke R&D-poot alle ruimte heeft voor expansie. Want daar kan toegevoegde waarde geboden worden door met expertise te excelleren.
Lamers: “In de 50 jaar dat we bestaan hebben we een berg aan kennis opgebouwd, zodat we exact weten wat we nodig hebben. In het nieuwe pand is het loopverkeer van de monsters zo efficiënt mogelijk ingericht. Monsterlogistiek en microbiologie zitten nu op de begane grond, waar zich de meeste monsters bevinden. Met een scheidingswand tussen monsterlogistiek en microbiologie en HEPA-filters kunnen we steriliteit ruimtelijk behouden en contaminatie vermijden. Op de eerste verdieping zitten de nutritionele analyses, klassieke chemie, NIR, fysisch en dergelijke. Op de tweede verdieping zijn de labs met hightech instrumenten: GC, LC, spectroscopie, noem maar op. En zie daar onze nieuwste aanwinst: een Orbitrap!”
Onderscheiden op kennis
Met het nieuwe pand is NutriControl in staat tot wel drie keer zo veel monsters te verwerken. De overcapaciteit in het nieuwe pand gaat uiteraard benut worden. Aan Van den Ende de vraag wat hier de strategie is: “We zijn veel meer dan een productielab, hebben unieke kennis in huis en daarin kunnen we nog veel meer voor bestaande en nieuwe klanten en markten betekenen. De markt groeit nog steeds; we zijn gebouwd op groei en willen marktaandeel pakken. De productie voeren we op en we zullen onze kennis en kunde in diervoeder, zuivel, petfood en food blijven ontwikkelen. We richten ons daarbij op bestaande en nieuwe markten: België, Duitsland en de rest van Europa. En qua NIR wereldwijd; daarin hebben we een kenniscentrum van de grond af aan opgebouwd met een onderzoeksteam, dat zit op academisch niveau.”
NIR-analyse expertise
Van den Ende doelt hier op de expertise die NutriControl heeft opgebouwd om met nabij-infrarood spectroscopie non-destructief met grote nauwkeurigheid sleutelparameters in feed en food te kunnen meten. NIR is voor dit soort producenten een kansrijke techniek om de specs van cruciale parameters tijdens het productieproces nauwkeurig te monitoren.
“Met het nieuwe pand is NutriControl in staat tot wel 3 x zo veel monsters te verwerken”
Hooijer licht toe: “Voor de NIR-afdeling zijn we toonaangevend. NIR willen we verder uitrollen als globale activiteit. We investeren daarom nu in de afdeling en in mensen.”
Democentre
En er zijn meer ambities, vervolgt Hooijer. “Ook natchemisch kunnen en willen we met name in België en Duitsland, waar veel klanten zitten, meer aan de weg timmeren. Uit ringtesten weten we dat we bovengemiddeld scoren in bepaalde complexere analyses. We zetten van oudsher met de R&D-afdeling methodes op voor klanten. Van R&D gaan we met hen naar routineanalyses, product- en klantfocusgericht. Op tempo series wegzetten kunnen er meer; op dit punt maken we het verschil met de meeste labs. We vinden dingen die anderen niet vinden – dat weten onze klanten en daar gaat het bij voedselveiligheid om. Kwaliteit boven alles, en natuurlijk service en snelheid.”
Commercieel manager Jos Hooijer | foto: FOODnote
“Ook natchemisch kunnen en willen we met name in België en Duitsland, waar veel klanten zitten, meer aan de weg timmeren”
Commercieel manager Jos Hooijer
Het demonstratielaboratorium in samenwerking met Perkin-Elmer voor klantentesten past natuurlijk perfect in dit verhaal. “Daar kunnen we op de nieuwste apparatuur samen met onze klanten de laatste analysemethoden uittesten.”
Duurzaam ontwerp
Milieu is een steeds belangrijker item in de labwereld. NutriControl heeft hierin stappen kunnen zetten. Met name de keuze voor warmteterugwinningsinstallaties en een modern, centraal luchtbeheersysteem maken een wereld van verschil.
Jos Hooijer: “Een lab blijft een energieslurper, al kun je daar veel aan doen. We hebben bewust geen aardgasaansluiting; alles werkt op stroom met warmtepompen. En met de centrale luchtafzuiging – 90 procent van de lucht die we binnenhalen gaat weer naar buiten – halen we 70 procent rendement. Via extractiekanalen gevuld met 2000 liter glycol kunnen we veel warmte terugwinnen die de luchttoevoer weer verwarmt. En ’s zomers het omgekeerde om te koelen. Geen vloerverwarming en radiatoren hier; alles wordt via lucht geregeld. Je hoeft amper bij te verwarmen.” En dat is nog niet alles: “Er liggen 90 zonnepanelen op het dak en we maken gebruik van een waterinfiltratiesysteem, de wadi’s, en dat werkt.”
Directeur Jörgen van den Ende | foto: FOODnote
“Al met al hebben we er met zijn allen in de stuurgroep bovenop gezeten, zodat we binnen budget bleven”
Directeur Jörgen van den Ende
Binnen budget
Van den Ende is er trots op dat alles binnen de begroting werd gerealiseerd. “Weet je hoe vaak dit soort project duurder uitpakken? De installaties, inclusief labinrichting, zijn het duurste onderdeel met luchthuishouding en cleanrooms als grote posten. De adviseur zat daar strak op het budget; strenge keuzes zijn gemaakt. Lege labruimtes kunnen later eenvoudig worden aangesloten. Al met al hebben we er met zijn allen in de stuurgroep bovenop gezeten, zodat we binnen budget bleven. Dat is met 1 procent afwijking gelukt.”