DNA-onderzoeksbedrijf BaseClear heeft als eerste zijn intrek genomen in het nieuwe Nucleusgebouw op het Leiden Bio Science Park. Het ontwerp van bureau Popma ter Steege heeft als achterliggende gedachte ‘meer te maken met minder middelen’. Resultaat is een compact gebouw met een interieur dat per verdieping subtiel van karakter verschilt. Het karakter van het gebouw ontwikkelt zich gradueel per verdieping. Waar de entree en lobby open en uitnodigend zijn, is de bovenste verdieping met laboratoria afgeschermd. Op de tussengelegen verdieping vindt in open en ruime kantoorvelden DNA-analysewerk plaats.Trappen en vides begeleiden de beweging door het gebouw en zorgen voor eenheid tussen de verschillende sferen. Een atrium verbindt als hart van het gebouw de verschillende verdiepingen. Diagonaal geplaatste trappen en ‘snelle’ routes moeten de gebruikers uitnodigen tot een actieve manier van werken en bewegen door het gebouw. De dynamiek wordt versterkt door het afwisselende zonlicht dat de hele dag diep het gebouw binnendringt. Het Nucleusgebouw is als eerste laboratorium op het Leiden Bio Science Park gecertificeerd met het duurzaamheidslabel Breeam excellent. Dit is te danken aan het compacte volume, de warmtebestendige, functionele indeling en een warmte- koudeopslag die het laboratorium deelt met de buren. Verder is het pand voorzien van energiezuinige installaties, ledverlichting en bijna driehonderd zonnepanelen.