Nooddouches: een essentiële eerste hulpmaatregel - Labinsights

Nooddouches: een essentiële eerste hulpmaatregel

icon.highlightedarticle.dark Nood- en oogdouches
76 bekeken 9 december 2024
Nooddouches
Nooddouches | Foto: DENIOS

Bij het werken met gevaarlijke stoffen bestaat altijd het risico op besmetting of letsel. Nooddouches spelen hierbij een cruciale rol. Ze bieden onmiddellijke spoelmogelijkheden voor het lichaam en de ogen, waardoor acute schade beperkt kan worden en de kans op ernstige gevolgen op lange termijn afneemt.

Nooddouches zijn er in verschillende vormen, zoals lichaamsdouches, oogdouches en oogspoelflessen, en ze kunnen zelfs worden ingezet om brandende kleding snel te blussen.

Wettelijke verplichtingen voor nooddouches

In laboratoria is het gebruik van nooddouches verplicht. Volgens richtlijnen zoals ARBO-wet en de laboratoriumrichtlijnen moeten zowel lichaamsdouches als oogdouches beschikbaar zijn. Voor situaties waarin er geen stromend drinkwater is, kunnen oogspoelflessen met steriele vloeistof een alternatief bieden.

Ook bij opslag van gevaarlijke stoffen, zoals bepaald in de PGS 15, gelden er strikte eisen rondom de aanwezigheid van nooddouches. Als een bedrijf ervoor kiest geen veiligheidsdouches te installeren, moet dit worden verantwoord in een risicobeoordeling.

Voor andere werkplekken biedt de wetgeving geen specifieke verplichting voor nooddouches. Werkgevers zijn echter verplicht om risicoanalyses uit te voeren en passende maatregelen te nemen om werknemers te beschermen. Dit kan ook het installeren van nooddouches omvatten.

Risicobeoordeling en installatie

Een risicobeoordeling is de sleutel tot het bepalen of een nooddouche noodzakelijk is. Hierbij moet worden beoordeeld of er een risico bestaat op huid- of oogcontact met gevaarlijke stoffen.

Het veiligheidsinformatieblad (VIB) van gebruikte stoffen is een belangrijke bron van informatie. De installatie van een nooddouche moet zorgvuldig worden gepland om optimale bereikbaarheid en veiligheid te garanderen. Richtlijnen adviseren om nooddouches dicht bij de uitgang of werkplek te plaatsen en obstakels zoals deuren of trappen te vermijden. Ook goede zichtbaarheid en verlichting zijn van groot belang.

Onderhoud en inspectie van nooddouches

Jaarlijks onderhoud van nooddouches is verplicht, evenals maandelijkse functietesten door de gebruiker. Regelmatige controles waarborgen een correcte werking en verminderen het risico op verontreiniging van de leidingen. Voor oogdouches wordt zelfs aanbevolen om nog frequentere controles uit te voeren. Bedrijven zoals DENIOS bieden onderhoudsservices aan die niet alleen de veiligheid garanderen, maar ook zorgen voor tijdige planning van keuringen.

Specialistische producten en diensten

Het kiezen van de juiste nooddouche hangt af van de specifieke toepassing en locatie. In de DENIOS webshop is een breed scala aan producten te vinden, variërend van oogspoelflessen tot vorstbestendige nooddouches. Alle nooddouches voldoen aan de normen van EN 15154 en veel modellen hebben onafhankelijke certificeringen.

Met het juiste onderhoud, installatie en productkeuze zijn nooddouches een onmisbare eerste hulp voorziening voor werkomgevingen waarin gevaarlijke stoffen worden gebruikt.

Meer weten over de juiste veiligheidsmaatregelen of advies over nooddouches? icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Nooddouches: een essentiële eerste hulpmaatregel

DENIOS BV

Visie en missie: Het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen is cruciaal bij het minimaliseren van risico’s voor ons milieu en uw medewerkers. Bovendien draagt het bij aan een leefbare maatschappij... Lees meer