NIR-analyses snel gekalibreerd met Dumas-eiwitanalyzer

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
210 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: NIR-analyses snel gekalibreerd met Dumas-eiwitanalyzer

Voor validatie van eiwitanalyses is er nu een nieuwe onderhoudsarme, robuuste eiwitanalyzer conform de Dumas-methode. Ideaal om nabij-infrarood spectroscopie (NIR)-metingen voor de monitoring van voedingsmiddelenproductie snel en betrouwbaar te kalibreren en valideren, zonder inzet van gevaarlijke chemicaliën.

Els van den Brink i.s.m. Redactie LabInsights | Fotografie: Beun De-Ronde

Om productieprocessen in de food continu te monitoren met nabij-infrarood spectroscopie (NIR), worden jaarlijks duizenden natchemisch analyses uitgevoerd voor kalibratie en validatie. Het gaat onder meer om grondstoffen als tarwe, mais, cacao, raapzaad en sojabonen. Voor QC-laboratoria is het van cruciaal belang dat ze deze NIR-analyses snel en betrouwbaar kunnen matchen met de analytische chemische bepalingen. Immers, leveranciers van granen, plantaardige oliën en andere grondstoffen voor menselijke en dierlijke consumptie opereren op wereldschaal en kunnen zich geen missers permitteren. Dit zou onvermijdelijk leiden tot grootschalige terugroepacties.

Kalibraties voor continue monitoring

Centrale QC-labs van multinationals in de food ondersteunen vaak een groot aantal productiesites. Nabij infrarood spectroscopie (NIR of FT-NIR) wordt op deze locaties ingezet om het productieproces continu te monitoren, want dat kan online alleen met een snelle, non-destructieve analysemethode. Voorwaarde voor het inzetten van deze technologie is een betrouwbare kalibratielijn. Dit vereist dat van een groot aantal monsters het NIR-spectrum wordt gemeten, en daarnaast de nodige natchemische bepalingen worden uitgevoerd. Zo worden de kalibratiecurves steeds beter en de monitoring van processen dus betrouwbaarder.

Article image of: NIR-analyses snel gekalibreerd met Dumas-eiwitanalyzer
“Voor validatie van eiwitanalyses is er een nieuwe onderhoudsarme, robuuste eiwitanalyzer conform de Dumas-methode”
Elementar

Robuuste eiwitanalyses

Om onder meer voor dit doel snel eiwitgehaltes te kunnen bepalen heeft Elementar de ‘Rapid Max N exceed’ op de markt gebracht. Het toestel is compact en robuust, waardoor er minder tijd in onderhoud gaat zitten dan gebruikelijk is voor eiwitanalyzers, en dit apparaat gaat zuinig met zuurstof en het schaarse helium om, of kan als alternatief voor helium ook argongas gebruiken. Per saldo scheelt dit kosten. En in vergelijking met traditionele methodes als de Kjeldahl-N-methodiek zijn er ook grote besparingen op het gebruik van chemicialiën.

Methode van Dumas

De eiwitanalyse gebeurt volgens de zogenaamde Dumas-methode. Daarbij wordt een monster verhit in aanwezigheid van zuiver zuurstof en helium of argon, waardoor alles verbrandt en alle stikstof wordt gereduceerd tot moleculair stikstof. De stikstof wordt gescheiden van de ontstane koolstofdioxide en waterdamp, waarna de thermische geleiding wordt gemeten van het stikstofgas, wat een maat is voor de hoeveelheid aanwezige stikstof. Vergeleken met de traditionele Kjeldahl-methode kan de Dumas-analyse iets hogere waardes geven door de aanwezigheid van bijproducten die soms ook stikstof bevatten. Groot pluspunt is echter dat de Dumas-methode veel veiliger is om mee te werken, omdat de voor Kjeldahl-N benodigde gevaarlijke chemicaliën niet nodig zijn.

________________________________________________

Rapid MAX N exceed: DE SPECS

• Geconcentreerde stikstofanalyse in diverse meetstanden
• Detectielimiet < 20 ppm • Stikstofmeetbereik: 0-500 mg of 0-100% • Analyse binnen 4 – 5 minuten, afhankelijk van gewicht en soort elementen • Slimme foutendetectie en statistische berekening • Compact tafelmodel • Drievoudige oven met 10 jaar garantie • Gepatenteerde purge & trap-technologie voor gasscheidingen • Hypergevoelige, thermische geleidbaarheidsdetector • Meervoudige, onafhankelijke kalibratie • Volledig digitaal bestuurbaar via externe pc • Automatische asverwijdering • Voldoet aan 21 CFR part 11 • Eenvoudig te integreren met LIMS

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark