NIOZ-lab Texel vernieuwd

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: NIOZ-lab Texel vernieuwd

Dankzij een vernieuwd laboratorium kan Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) het onderzoek aan 6.000 monsters van de Waddenzeebodem flink versnellen. Het onderzoek dient om het bodemleven op het wad te onderzoek om hiermee de energievoorraad voor onder meer vogels te bepalen.

Ook wordt gekeken naar de bodemtextuur om onderscheid te kunnen maken in grove en fijne samenstellingen. Relevant is momenteel het vaststellen van de effecten van de veranderingen op de platen door de gas- en zoutwinning onder het wad en de effecten daarvan op de voedselrijkdom.

Op 26 september opende NIOZ in Yerseke nog een laboratorium. Hier wordt onder water gekeken naar de relatie tussen dijkontwerp, waterveiligheid en natuur. In dit onderwaterlaboratorium werken NIOZ-onderzoekers samenwerken met studenten en lectoren van de HZ University of Applied Sciences (HZ) en ingenieurs van Rijkswaterstaat.

Het bestaat uit 12 onderwaterbassins met experimentele onderwatertuinen. Die bevinden zich in de Oosterschelde, voor de kade bij het NIOZ in Yerseke. Er gaat bestudeerd worden hoe menselijke bouwwerkstructuren als dijkbekledingen en bestortingen zich onder de waterlijn ontwikkelen en welke invloed ze hebben op ecologische gemeenschappen.

Meer over het NIOZ icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark