Nieuwe Gorleaus Laboratoria 2026 klaar

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
77 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuwe Gorleaus Laboratoria 2026 klaar

Het nieuwe ontwerp voor de Gorlaeus Laboratoria van de Universiteit Leiden is bekend gemaakt. Nu de oudbouw is gesloopt, is de weg vrij voor de laatste drie vleugels van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Een project dat forse vertraging heeft opgelopen ten opzichte van de oorspronkelijk plannen, waarin de resterende nieuwbouw rond deze tijd opgeleverd had moeten zijn.

De nieuwe entree aan de Einsteinweg heeft een honingraatstructuur over de onderste twee verdiepingen die wat doet denken aan de gevel van Naturalis Biodiversity Center. De iconische ’schotel’ van het oude Gorlaeus is monumentaal en blijft bestaan. De afronding van de nieuwbouw verloopt in fasen en moet in 2026 gerealiseerd zijn. Daarna volgt de renovatie van de verouderde collegazalen in de schotel.

Tegelijk wordt de omgeving aangepast op dit deel van het Bio Science Park. In 2021 start de bouw van het Sport- en Tentamencentrum, er komen 1.100 woningen en een park. Uiteindelijk is niet de complete, oude Gorlaeus hoogbouw gesloopt. Het skelet dat er nog staat wordt straks een fietsenstalling, een recent idee binnen de plannen voor een toekomstbestendige ScienZie ook: bit.ly/Gorleaus-2026

Meer informatieicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark