Nieuw bestuur NeCEN

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuw bestuur NeCEN

Ariane Briegel en Meindert Lamers zijn de nieuwe co-directeuren van nanoscopiecentrum NeCEN in Leiden. Deze ultramoderne faciliteit biedt wereldwijd de meest geavanceerde cryo-elektronenmicroscopen. Briegel is hoogleraar Ultrastructuurbiologie aan het Instituut Biologie Leiden (IBL).

Universitair hoofddocent Meindert Lamers werkt bij de afdeling Cel en Chemische Biologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Professor emeritus Jos Engelen (NIKHEF) zal het jonge team als niet-uitvoerend bestuurder ondersteunen met zijn expertise als onder meer voormalig voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De faciliteit huisvest verschillende hoogwaardige instrumenten, waaronder de enige twee Titan Krios-microscopen in Nederland. Ze bieden hoge resolutie-informatie over de intracellulaire organisatie van cellen, lokalisatie van eiwitten tot driedimensionale structuren van individuele eiwitten op atoomniveau aan toe.

De apparatuur wordt ook ingezet in de materiaalkunde om de atoomstructuur van anorganische moleculen te bestuderen. Dit geeft inzicht in hoe moleculen werken, hoe mutaties ziekte veroorzaken en dat komt van pas bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark