MOSH/MOAH analyse sneller, secuurder en reproduceerbaarder

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
5 juli 2024
Govert Schröder, Sonja Augustin
Govert Schröder, Sonja Augustin | Foto: FOODNote

MOSH/MOAH-analyse kan erg bewerkelijk zijn en de monstervoorbereidingsfase is arbeidsintensief en foutengevoelig. Ook moet de analyse in een gesloten circuit plaatsvinden, zodat er nergens contaminatie kan optreden, zoals door minerale olie-componenten in de lucht van het lab of zelfs van cosmetica van een analist.

Automatische sampleprep haalt bottlenecks uit de workflow voor high throughput-analyse van deze verzadigde en aromatische componenten uit minerale olie die voedsel kunnen contamineren.

De voedingsindustrie zit bovenop het uitbannen van MOSH/MOAH-verontreinigingen in ingrediënten en verpakkingen, hoe minimaal de gehalten ook zijn. Axel Semrau heeft een applicatie ontwikkeld om het MOSH/MOAH-proces te kunnen automatiseren. Dat scheelt tijd, kosten en geeft een optimaal resultaat.

“Dus in één run: 30 minuten”
Govert Schröder, Global Key Account Manager at Trajan Scientific and Medical

Twee keer zo veel MOSH /MOAH bepalingen

Met deze applicatie kunnen laboratoria hun workflow volledig beheersen en veel sneller resultaten presenteren bij een hogere kwaliteit.

“Dat wil zeggen: met een betere reproduceerbaarheid en met een goede gevoeligheid”, verduidelijkt Govert Schröder, Global Key Account Manager bij Trajan Scientific and Medical bij de firma uit het Duitse Sprockhövel. “Het CHRONECT Workstation, dat helemaal is ingericht voor MOSH/MOAH-bepalingen, maakt het mogelijk LC-GC-analyses te automatiseren met een reproduceerbaarheid vergelijkbaar met een normale split/splitless injectie in een gaschromatograaf.”

De directe koppeling minimaliseert besmettingsrisico’s. “Risico’s die torenhoog zijn bij manuele methoden. Top aan dit systeem is dat het is uitgerust met twee vlamionisatiedetectoren, zodat je MOSH en MOAH parallel kunt meten. Dus in één run: 30 minuten. Zo verdubbel je de doorvoer en halveer je het gebruik van oplosmiddelen.”

“De grenzen van 10 mg/kg volgens DIN EN 16995:2017-08 behaalt dit systeem sowieso”
Sonja Augustin, Global Account Manager - Pharmaceutical Solutions Trajan Scientific and Medical

Geautomatiseerde zuivering voorkomt hoge MOSH concentraties

Door extra opzuivering die in het systeem is geïntegreerd, liggen de detectiegrenzen bij gebruik van deze applicatie lager en is de kwantificering betrouwbaarder.

“Dit is een technisch verhaal. Het komt er kortweg op neer dat de epoxidatie geautomatiseerd kan worden door de reactieomstandigheden aan te passen. Dit is de een zuiveringsstap om de olefinen als terpenen en plan-tensterolen, die van nature in voedselproducten kunnen zetten en de analyse beïnvloeden, te verwijderen. Anders zou je te veel verzadigde koolwaterstoffen meten.”

Dit is een extra optie en kan binnen het systeem gebruikt worden als andere monsters lopen, maar je kunt het CHRONECT Workstation Epoxidation ook inzetten als standalone oplossing.

“Off-line dus. Op die manier wordt het mogelijk om monsters voor te bereiden voor meting op meerdere LC-GC-systemen. Aanvullend hebben we aluminumoxide-chromatografie als zuiveringstechniek volledig geautomatiseerd voor dit systeem, die zuivering komt naast de epoxidatie. Hiermee verwijderen we natuurlijke alkanen uit de matrix en voorkomen we dat we te hoge concentraties MOSH rapporteren.”

Zo kan er uiterst gevoelig worden gemeten, vult collega Sonja Augustin aan, Global Account Manager – Pharmaceutical Solutions Trajan Scientific and Medical. “De grenzen van 10 mg/kg volgens DIN EN 16995:2017-08 behaalt dit systeem sowieso. Met extra maatregelen, zoals preconcentratie, komt de 1 mg/kg binnen handbereik.”

“In de meeste gevallen kunnen ’s avonds op de installatiedag de eerste klantenmonsters op MOSH/MOAH geanalyseerd worden”
Sonja Augustin, Global Account Manager - Pharmaceutical Solutions Trajan Scientific and Medical

Direct inzetbaar systeem voor laboratoria

Deze applicatie wordt volledig gebruiksklaar aan laboratoria geleverd en snel operationeel, besluit Augustin. “Het systeem is geassembleerd volgens specificatie van de klant, volledig getest bij ons in huis en klaar voor gebruik in het lab. Naast de Factory Acceptance test doen we een Site Acceptance Test op locatie. In de meeste gevallen kunnen ’s avonds op de installatiedag de eerste klantenmonsters geanalyseerd worden.”

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark