Micro-zwaartekracht simulatie op het lab

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
37 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

De Airbus Random Positioning Machine 2.0 (RPM 2.0) simuleert micro-zwaartekracht. Dit maakt het mogelijk om de invloed van zwaartekracht op cellen, weefsel of organismen, zoals planten, te onderzoeken. Zo kijken biologen bijvoorbeeld hoe zaden van planten zich in de ruimte zullen gedragen en wat de invloed is van de zwaartekracht op het differentiatiegedrag van stamcellen.

Het effect van lokale microzwaartekracht (‘gewichtsloosheid’) of gedeeltelijke zwaartekracht wordt bereikt door de onafhankelijke rotatie met behulp van twee assen. De monsterhouder draait daardoor willekeurig op diverse snelheden alle kanten op. Door deze willekeurige variaties in positionering, en daarmee de oriëntatie van proefmonsters, simuleert de RPM voor objecten op de monsterhouder de microzwaartekracht.
De Airbus RPM 2.0 kan ook worden ingezet om de 0.38g zwaartekracht van Mars of de 0.17g zwaartekracht van de maan na te bootsen. Door zijn veelzijdigheid en kwaliteit is de RPM 2.0 onmisbaar voor de moderne wetenschap.

Meer zienicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark