Vincent Hentzepeter | Foto: Finn Hentzepeter
Ik stond deze ochtend op met een house-dreun, waar het hele pand van trilde. Wat is er aan de hand? Niet bepaald wat we maandagmorgen gewend zijn in deze rustige, landelijke contreien.
Er zat ook niet echt lijn in de muziekkeuze en het volume, dus ik dacht direct: ‘Wellicht zijn ze de geluidsinstallatie aan het onderhouden, en het systeem aan het testen?’ We wonen nabij de sportvelden, dus het was wel duidelijk waar de herrie vandaan kwam.
Maar harde muziek uit die hoek op de maandagmorgen is niet echt gebruikelijk. Even een ladder beklommen en toen ik zag ook tentjes staan. Onder de schallende speakers stormden ineens hopen scholieren het veld op.
Dag van de Techniek! Alle scholen in de regio doen mee aan een voorlichtingsdag om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek. Prima natuurlijk, keihard nodig. Tekorten zijn er op alle fronten van fabrieken, werkplaatsen, hightech, de onderhoudsmarkten, noem maar op. Het lab kan er ook over meepraten.
Dus ja, het is zeker nodig om meer mensen op te leiden voor technische beroepen. Bovendien, met de vergrijzing zullen tekorten verder oplopen.
“Door automatisering zijn steeds minder ‘knoppendrukkers’ nodig”
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Alle campagnes ten spijt, is de instroom in technische opleidingen lang nog niet op het peil om de tekorten in te lopen. Dit los van feit dat het technisch opleidingsreservoir niet goed aansluit op de specifieke technische kennis die de Nederlandse tech-industrie nodig heeft.
Met enorme tekorten in sommige sectoren tot gevolg. En daar reken ik delen van de labmarkt ook toe. Door automatisering zijn steeds minder ‘knoppendrukkers’ nodig en groeit de behoefte aan beter geschoolde laboratoriummedewerkers en labtechnici. Idem aan onderzoekers.
R&D zou behoorlijk gaan haperen zonder de inzet van al die slimme jonge mensen uit Europa en verre buitenlanden. Dat het kabinet aanstuurt op het weren van dit soort knappe koppen, snap je het nog?
“Hightech: zóóó moeilijk ...”
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Meiden in de techniek
Terug naar de ‘techniekvoorlichtingsdag’ bij mij in het dorp. Je zou verwachten dat ze daar sterk inzetten op ‘meiden in de techniek’, want met mannen alleen gaan we het niet redden. De laatste jaren is er keihard ingezet op de vrouwelijk doelgroep, maar de campagnes leveren onvoldoende op.
Techniek, zeker harde techniek, lijkt veel vrouwen gewoonweg niet aan te spreken. Zie de zorggerichte techfuncties waar dit veel beter lukt. De aanvliegroute is bij dit soort voorlichting daarom cruciaal.
Energietransitie, medische innovatie
Wat me opviel bij deze schoolvoorlichtingsdag over techniek was dat primair naar de jongens werd gekeken. Waarom ging het de eerste tien minuten anders over auto’s en de fabricage van motoren, ondersteund door ronkende racecircuitgeluiden?
En niet over schone technologie, bijvoorbeeld gericht op de energietransitie of medische innovatie, die juist de aanwezige meiden meer tot de verbeelding spreekt. Maar nee hoor, we houden het dicht bij huis: crossmotoren en autorally’s.
Daarna ging het ook nog over hightech, maar dat was ‘zóóó moeilijk’… Met andere woorden: daar moet je maar niet aan beginnen. Tja, alsjeblieft, wat wil je nu? Meer of minder meiden in de techniek …?