LabSafety 2023: tips & tricks voor het gebruik van een veiligheidsinformatieblad (VIB)

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
125 bekeken 5 april 2023
Article image of: LabSafety 2023: tips & tricks voor het gebruik van een veiligheidsinformatieblad (VIB)

Een veiligheidsinformatieblad (VIB) is een gestructureerd document dat informatie moet bevatten over de risico’s van een gevaarlijke stof of preparaat. Het document geeft aanwijzingen hoe de stof veilig gebruikt kan worden. Dit document is wettelijk verplicht voor leveranciers, maar Ilja de Lange, datamanager bij Stoffenmanager, stelt dat veel VIB’s erg complex zijn.

Tijdens het LabSafety event, op dinsdag 23 mei, geeft zij tips hoe om te gaan met deze enorme berg aan informatie.

In de praktijk blijken de VIB’s, die moeten voldoen aan meerdere Europese verordeningen, vaak te ingewikkeld, stelt Ilja: “Ik merk dat sommige Safety, Health & Environment-medewerkers (SHE) niet precies weten wat een veiligheidsinformatieblad precies is, hoe deze eruit moet zien en wat ze er mee kunnen. Zelfs analisten hebben daar soms moeite mee. Want er staat zoveel informatie in een VIB, dat je niet helder meer hebt waar je de informatie kunt vinden die je precies zoekt. Daarom ook in de titel van mijn lezing ‘iets met bomen en het bos’.”

“Stel dat je bepaalde informatie over een gevaarlijke stof snel nodig hebt in een noodsituatie, dan wens ik je veel succes. Zelfs ik kan het dan snel niet vinden. Het staat er allemaal in maar toch is het in de praktijk vaak onduidelijk. Een ander probleem is dat je van leveranciers soms geen of sterk verouderde VIB’s krijgt. Maar zij zijn verplicht op up-to-date veiligheidsinformatiebladen te leveren in de taal van het land waar ze hun producten leveren. Helaas wordt er nauwelijks op gehandhaafd, dus het is belangrijk om zelf leveranciers er op te wijzen dat er correct aangeleverde VIB’s beschikbaar zijn.”

Wil je deze lezing bijwonen? Registreer je kosteloos voor een bezoek aan LabSafety.

Schrijf nu in voor LabSafetyicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:LabSafety 2023: tips & tricks voor het gebruik van een veiligheidsinformatieblad (VIB)

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer