Labanalyse 2021 live in De Kuip

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Labanalyse 2021 live in De Kuip

LabAnalyse biedt als kleinschalig, eendaags evenement de mogelijkheid om snel kennis uit te wisselen met collega-experts in laboratoria en leveranciers over actuele ontwikkelingen rond analysemethoden en technieken binnen laboratoria. Het lezingenprogramma biedt verdieping. Ter sprake komen bijvoorbeeld de methode die KWR inzet om SARS-CoV-2 RNA aan te tonen in rioolwater en Nostics’ visie op microbiologische diagnostiek met SERS Raman spectroscopie.

Seminarprogramma
Het programma biedt afwisselende lezingen, dus voor elk wat wils. Zo vertelt Gert-Jan Gruter, professor Industrial Sustainable Chemistry aan de UVA en chief technology officer bij Avantium, over het belang van state-of-the-art analytische technieken die nodig zijn voor de ontwikkeling van verschillende duurzame technologieën. De coronapandemie en hieraan verbonden analytische monitoring wordt toegelicht door KWR. Aan het begin van de coronapandemie werd al snel duidelijk dat een deel van de besmette personen het virus via de ontlasting uitscheidt.

Omdat lang niet iedereen naar de teststraat gaat, maar wel naar het toilet, rees al snel het idee om de verspreiding van het virus via het rioolwater in beeld te brengen. Of dit ook dé manier is om het coronavirus te volgen en onderscheiden in varianten wordt beantwoord door onderzoeker Goffe Elsinga van KWR. Hij vertelt tijdens LabAnalyse over de methode die KWR heeft ontwikkeld en ingezet om SARS-CoV-2 RNA aan te tonen in rioolwater.

Op de actualiteit – lees de energietransitie – zit de lezing over snelle en accurate elementanalyse in FAME met ED-PXRF. Hernieuwbare brandstoffen en andere biobrandstoffen spelen een groeiende rol in het aanbod van autobrandstoffen. Momenteel wordt vetzuurmethylester (FAME), meestal afgeleid van plantaardige olie, gemengd met gewone dieselbrandstof in een hoeveelheid van 5-10 %. Een alternatief voor de vrij prijzige verse plantaardige olie is de gerecyclede variant afkomstig van de voedingsmiddelenindustrie. De gebruikelijke analysetechniek om deze producten te analyseren is ICP. Tijdens LabAnalyse 2021 zal Mario van Driessche een volledige nieuwe aanpak toelichten om elementen te analyseren in dit soort monsters met behulp van ED-PXRF. Hierbij wordt ook het zuurstofgehalte meegenomen om het matrix-effect van zuurstof te compenseren.

LabAnalyse: 23 november 2021, de Kuip (Rotterdam).
Deelname: kosteloos voor wie in een laboratorium werkt.

Meer info en inschrijven via:
https://bit.ly/LabAnalyse2021

Meer info en inschrijvenicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark