Lab Safety Event 2023 in teken van RI&E

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
375 bekeken 16 mei 2023
Impressie van LabSafety Event 2022
Impressie van LabSafety Event 2022 | Foto: FOODNote

Op 23 mei vindt in het Van der Valk-hotel in Vianen de 2023-editie van Lab Safety Event plaats. Risico Inventarisatie en Evaluatie is het centrale thema dit jaar. Organisator FHI noteerde vorig jaar zo’n 230 geïnteresseerden, inclusief exposanten, waarmee het een van de betere bezochte evenementen is in de labsector.

Redactie: LabInsights | Fotografie: FOODnote

Lab Safety Event vindt net als vorig jaar doorgang in Van der Valk Vianen. Veiligheid blijft een hot issue binnen de laboratoria. Leveranciers van veiligheidsoplossingen hebben hun handen vol aan het plaatsen van veiligheidskabinetten, zuurkasten, brandwerende chemicaliënkasten, en het leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen en praktische hygiënische opbergsystemen om chemisch afval snel veilig op te slaan. Wie direct wil weten wat er op labveiligheidsgebied te koop is, bezoekt de informatiemarkt. Leveranciers tonen hier producten en diensten om het lab veiliger in te richten. Tijdens de pauzes is er volop gelegenheid hierover in conclaaf te gaan.

Risico Inventarisatie en Evaluatie

LabSafety 2023 biedt een gevarieerd lezingenprogramma waarbij Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) centraal staan. De dag biedt veel hands-on informatie. Bezoekers kunnen rekenen op tips en tricks uit de praktijk om direct in het lab aan de slag te kunnen gaan met veiligheid. Experts en veiligheidsdeskundigen delen kennis over persoonlijke veiligheid en een veilige werkomgeving. Dagvoorzitter en spreker Corné Bulkmans, Arbeidshygiënist bij De Veiligheidskundige, zegt hierover: “Chemisch afval netjes verwerken, handschoenen uit bij het opnemen van de telefoon en de zuurkast correct gebruiken. Natuurlijk gaat dat in veel laboratoria hartstikke goed. Maar toch kán en vooral móet veilig werken nog een stuk beter.”

Juist omdat processen in laboratoria kleinschalig zijn, vallen risico’s minder op of worden ze minder serieus genomen. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en kunnen de gevolgen groot zijn voor de gezondheid van een labmederwerker. En dan is er het stapeleffect. Dag in, dag uit werken met gevaarlijke stoffen kan op de lange duur wel degelijk schadelijk uitpakken: “Een laborant is vaak met heel veel kleine hoeveelheden stofjes bezig. Dat maakt voor even niet uit, daar merk je niks van. Maar wat doen al die stofjes samen op termijn met je lichaam? Daar weten we wetenschappelijk nog veel te weinig van”, weet Bulkmans. “Maar wees bewust van de risico’s, dat is al stap één.”

Impressie van LabSafety Event 2022
Impressie van LabSafety Event 2022

Veiligheidsinformatiebladen

Datamanager Ilja de Lange van Stoffenmanager gaat in haar presentatie in op de toepassing van veiligheidsinformatiebladen. “Wat staat er nou in? Werken met gevaarlijke stoffen op het laboratorium: waar moet je op letten? Bij alle gevaarlijke stoffen worden tegenwoordig VIB’s geleverd, daarmee heb je alle informatie bij elkaar. Maar de praktijk wijst uit dat zelfs analisten nog wel eens moeite hebben met het uitlezen van de veiligheidsinformatiebladen van gevaarlijke stoffen.”

Advocaat Arbeidsrecht Lise van den Heuvel van Vestius Advocaten stipt het thema ‘Privacy op de werkvloer’ aan. “Binnen iedere organisatie worden door de werkgever persoonsgegevens van werknemers verzameld en verwerkt. Steeds vaker komt het voor dat biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken of irisscans, worden gebruikt voor identificatie of toegangscontrole. Maar is dat wel altijd toegestaan?”

LabSafety 2023
LabSafety 2023 | foto:FHI

Bezoeken van Lab Safety Event 2023

Wanneer? Dinsdag 23 mei 2023

Waar? Van der Valk Hotel Vianen

Kosten Gratis voor iedereen die in of voor een laboratorium werkt

Hoe inschrijven? Ga naar www.fhi.nl/labsafety

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark