Hoe een laboratoriumleverancier invloed heeft op jouw koekje

icon.highlightedarticle.dark Management
33 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hoe een laboratoriumleverancier invloed heeft op jouw koekje

ETTEN-LEUR – ‘Ik ben Marit. Een van oorsprong Brabantse met een liefde voor de natuur en eindverantwoordelijk voor alle producten die bij ons in de schappen staan’. Het zijn woorden van Marit van Egmond (45) uit haar eerste column voor magazine Distrifood.
Sinds deze maand is de geboren Etten-Leurse directeur van Albert Heijn.

Die laatste woorden, ‘eindverantwoordelijk voor alle producten’, die bleven bij Jouk Hamelink, teamleider sales bij Wilten Instrumenten in Etten-Leur, hangen. Komt het door het delen van dezelfde standplaats? Misschien. Of heeft het ermee te maken dat ook Hamelink zich op een heel andere manier enigszins verantwoordelijk voelt voor het eten dat in de Nederlandse supermarkten ligt? Wellicht.

Familiebedrijf
Sinds 1952 is Wilten Instrumenten namelijk toonaangevend in het leveren van basis-, fysische en analytische instrumenten die op dagelijkse basis en op grote schaal in, onder andere, de voedselindustrie worden gebruikt. Het familiebedrijf is sinds 1960 gevestigd op het bedrijventerrein Vosdonk in Etten-Leur.

De instrumenten die Wilten aan de voedselindustrie verkoopt, zorgen ervoor dat de kwaliteit en continuïteit bij voedselverwerkers wordt gewaarborgd. “We leveren apparaten waarmee verwerkers hun elementen testen”, zegt Hamelink. “Eiwitten, vetten en suiker zijn daarvan maar een paar voorbeelden.” Door al die elementen op een verschillend punt in het productieproces te meten, kunnen voedselfabrikanten en -verwerkers hun klanten constant hetzelfde product bieden.

De instrumenten worden om die reden volop gebruikt door toeleveranciers van producten aan, onder andere, Albert Heijn. Het gebruik ervan maakt het voor fabrikanten makkelijk om verschillende elementen te meten en hun receptuur aan te passen aan de wens van Van Egmond: minder suiker, zout en vet in de schappen.

Gezondere boodschappen
“Het gebruik van onze instrumenten begint al bij de ingangscontrole”, zegt Hamelink. “Producenten kopen grondstoffen in en checken de eigenschappen ervan. Bij het importeren van koffiebonen testen koffieproducenten bijvoorbeeld het vochtgehalte van de bonen met een Sinar BeanPro. Zijn de bonen niet goed? Dan komen ze niet aan boord van het vrachtschip en dus niet in Nederland.”

Snoep- en frisdrankfabrikanten maken gebruik van hele andere apparaten. “Zij werken veel met refractometers van het merk Bellingham & Stanley”, zegt Hamelink. “Tijdens het bottelen van frisdranken meten medewerkers van de fabriek met een refractometer constant of het suikergehalte niet te hoog of te laag is. Vooral in een veranderende markt waarin het reduceren van suikergebruik het streven is, is dat erg van belang.”

Een ander instrument dat veel in de voedselindustrie wordt gebruikt, zijn de textuuranalysers van fabrikant Lamy. “Heel veelzijdig”, aldus Hamelink. “Textuuranalysers worden ingezet om de breekbaarheid van koekjes te meten maar ook om de textuur van vleesvervangers te bepalen. In die laatste markt, die enorm snel groeit, merken we dat er steeds meer vraag naar dergelijke apparatuur is. Fabrikanten kunnen de juiste kleur en smaak van vlees vaak nabootsen, maar zoeken nog naar een fijne structuur voor hun product.”

Ook de Finder SD van Hiperscan wordt veelvuldig gebruikt in de voedselindustrie. Binnen tien seconden geeft het instrument een ‘fingerprint’ van het geteste product. Zo geeft het bijvoorbeeld aan hoeveel vet en eiwit een stuk vlees bevat.

De voorbeelden die Hamelink gebruikt, vormen slechts een greep uit de vele instrumenten die Wilten in het assortiment heeft. De huidige voedingsbranche is aan snelle en grote veranderingen onderhevig. Om daar snel op in te kunnen spelen, zijn innovatieve ontwikkelingen dan ook broodnodig. Hamelink is trots dat ook hij, namens Wilten Instrumenten, een kleine rol speelt in de pakken koffie en de brosse koekjes die dagelijks over de toonbanken van verschillende supermarkten gaan. Ook die van de Albert Heijn.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoe een laboratoriumleverancier invloed heeft op jouw koekje

Wilten Instrumenten B.V.

Wij leveren een totaalpakket. Wilten Instrumenten is leverancier van basis, analytische, fysische en biotechnologische laboratoriumapparatuur in de Benelux sinds 1952. We streven er naar om de meest innoverende technologieën en producten aan onze klanten... Lees meer