Het stoffenregister updaten in tijden van corona?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Het stoffenregister updaten in tijden van corona?

Wanneer is uw register van de gevaarlijke stoffen voor het laatst voorzien van een update? Deze vraag heb ik in de afgelopen jaren denk ik het meest gesteld tijdens het eerste kennismakingsgesprek. Oke vooruit, deze vraag hoef ik niet te stellen aan gebruikers van SOFOS 360 en Chemwatch. Beide applicaties houden de stofinformatie automatisch up-to-date voor onze klanten.

Maatregelen vanwege coronavirus
Het valt mij op dat bijna elk bedrijf, inclusief haar werknemers zich zo goed als mogelijk aan de maatregelen van de overheid houden om besmetting te voorkomen. In de afgelopen maanden heb ik (soms) met open mond gekeken naar de maatregelen die bedrijven doorvoeren tegen het virus. Het plexiglas is momenteel niet aan te slepen. En daarnaast weten bedrijven de 1,5 meter afstand goed te hanteren op de werkvloer.

Als het moet zijn we blijkbaar tot heel veel in staat. De meeste doen het voor de veiligheid van de medewerkers en klanten. Gelukkig slechts een beperkt aantal uit vrees om sluiting te voorkomen. Dat laatste kan ook gebeuren wanneer de Inspectie SZW constateert dat er binnen uw bedrijf onveilig wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.

Andere prioriteiten dan het stoffenregister
Gaat economisch minder goed? Dan zijn er andere prioriteiten en excuses te verzinnen om het stoffenregister even te laten voor wat het is. Wanneer het goed gaat met de economie zijn er weer andere prioriteiten om bijvoorbeeld te business verder te optimaliseren. Sommige bedrijven kunnen altijd wel iets verzinnen om er onder uit te komen.

Waarom het stoffenregister up-to-date moet zijn
Om veilig te kunnen werken met gevaarlijke stoffen is het belangrijk dat de medewerkers op het lab weet hebben van de risico`s die een stof met zich mee kan brengen voor de gezondheid en het milieu. Het veiligheidsinformatieblad is hierbij onmisbaar.

Waarom het belangrijk is om het register gevaarlijke stoffen regelmatig te voorzien van een update? Omdat we steeds meer onderzoek doen naar de mogelijke risico`s voor gezondheid en milieu die werken met stoffen met zich mee kunnen brengen. Om deze reden publiceert de Inspectie SZW tweemaal per jaar de SZW lijst en het RIVM de ZZS lijst.

Daarnaast wil je bij het maken van mengselberekeningen toch niet werken met verouderde stofinformatie? Want zeg nou eerlijk, hoe betrouwbaar zijn de uitkomsten dan eigenlijk? U gaat toch ook niet op reis met de auto naar het buitenland met een sterk verouderde navigatie?

Gevaarlijke stoffen in cijfers
Jaarlijks sterven er 3.000 mensen aan de gevolgen van stoffenblootstelling. Beroepsziekten door stoffenblootstelling zijn niet direct zichtbaar, maar komen jaren later pas tot uiting. Meestal pas wanneer een medewerker gepensioneerd is.

Het veiligheidsinformatieblad
Daarom is het belangrijk de veiligheidsinformatiebladen regelmatig te voorzien van updates. Heb je de veiligheidsinformatiebladen voorzien van een update? Stel deze dan op een laagdrempelige manier beschikbaar aan de medewerkers op de werkvloer. In welke taal? In Nederland moet het veiligheidsinformatieblad beschikbaar zijn in het Nederlands.

Hulp nodig?
Geeft u na het lezen van dit artikel prioriteit aan het updaten van het stoffenregister? Of bent u voornemens om dat op korte termijn te gaan doen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek om u op weg te helpen.

Geschreven door

Logo van:Het stoffenregister updaten in tijden van corona?

ITIS

Sinds 1992 is ITIS marktleider op het gebied van informatiesystemen voor chemicaliënbeheer binnen ziekenhuizen, overheidsinstellingen, onderzoekslaboratoria en productiebedrijven. Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt uw bedrijf... Lees meer