Het nieuwe normaal?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Het nieuwe normaal?

Het lijkt al zo normaal, online leren en werken. Maar ik kan er slecht aan wennen, het creëert afstand, ik mis de contacten, de interactie. Natuurlijk geeft het ook veel vrijheid, je bent minder gebonden aan tijd, de reistijd vervalt, je hoeft je niet op te doffen en mogelijk hoef je niets extra’s voor thuis te regelen. Genoeg voordelen maar er kleven ook zeker nadelen aan: afleiding door de (privé)omgeving, het huishouden wat roept, die was moet nog opgehangen, de vaatwasser uitgeruimd, onverwachts bezoek want je bent toch thuis, enzovoorts.
Voordelen
Wat zijn dan de voordelen van samen met andere cursisten de hele dag in één leslokaal zitten? Er zijn er legio: je leert nieuwe mensen kennen, hoort hoe andere organisaties werken, doet nieuwe ideeën op. Er is meer interactie, je kunt sparren over lastige dingen, vragen stellen en legt nieuwe contacten. Leuk en goed voor je netwerk.
Balans
Voor mij slaat de balans na het afgelopen jaar toch uit naar de fysieke cursussen, het live contact met de deelnemers. Je kunt ook als docent de non-verbale signalen beter live oppikken dan vanaf een schermpje, als de camera het überhaupt doet tijdens de online sessies. Soms praat je tegen een leeg bureau, de cursist is even van de werkplek afgegaan omdat een andere plicht net iets harder roept. Bijzondere ervaringen zijn dat, we lachen er ook maar om want in de regel is iedere deelnemer welwillend en leergierig.
Aan de andere kant is het ook fijn dat het kan, online lesgeven, dat het op die manier dan ook doorgang kan vinden.
Gewoon live
Hoe dan ook, ik zal blij zijn als we weer ‘gewoon” met de cursisten in een lesruimte kunnen plaatsnemen. Angst voor het niet naleven van de maatregelen hoeft er niet te zijn, alles kan goed geregeld worden. Ruimte is er vaak genoeg, dus de 1,5 meter afstand kan bewaard blijven, lunch kun je per persoon serveren, kortom: geheel coronaproof. Angst is ook voor cursussen een slechte raadgever, wees niet bang en kom “gewoon”.
Uit ervaring weet ik dat live cursussen a) beter werken, b) gezelliger zijn (ook belangrijk.) en c) heel veilig plaatsvinden.
Maar kijk vooral wat voor jou zelf goed voelt, doe dat waar jij je het prettigst bij voelt.
Maar weet dat je hoe dan ook welkom bent, zowel live als online.

Geschreven door

Logo van:Het nieuwe normaal?

Bergenius Training, Coaching en Advies

Lees meer