Help, CoronaCheck vergeten!

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Help, CoronaCheck vergeten!

Sinds 25 september is er ook in laboratoria lucht gekomen; de mondkapjesplicht is fors afgebouwd, maar nog niet helemaal. Zo was ik laatst in het AMC waar je het ziekenhuis in mag zonder enige bescherming, ook op de labafdeling waar ik moest zijn voor een fotoreportage was een mondmasker niet nodig. Wel moest-ie op in het onderzoekslab. Waarom daar wel? De logica erachter ontging mijn gastvrouw ook.

Het is een stuk prettiger manoeuvreren zo, zonder dat ding. Een kapje op bij het nemen van foto’s geeft een beslagen lens, dus je ziet niet wat je doet. Gelukkig wordt daar wel weer een oogje toegeknepen. Ook in de horeca trouwens, merkte ik. Het is sterk afhankelijk van de locatie of men streng controleert of niet. Bij het uitgaan in Rotterdam moest overal ’s avonds de CoronaCheck getoond worden plus ID. Overdag bij koffiedrinken alleen maar het vaccinatiebewijs op je telefoon. En bij een Iraaks restaurant vroegen ze of ik gevaccineerd was zonder het te checken.

De vraag ‘ben je gevaccineerd’ met ‘ja’ beantwoorden was genoeg. Handig zijn de polsbandjes in sommige steden, waarmee je een dag lang overal in en uit kan lopen. We gaan steeds creatiever om met zo normaal mogelijk kunnen functioneren binnen de nog altijd bestaande restricties. Wennen doet het gecontroleer niet echt, en ik ben niet de enige, zie ik om me heen. Het gaat best ver om je persoonlijke gegevens achter te laten om een cappuccino te kunnen drinken of een bioscoop in te kunnen. CoronaCheck vergeten en je hebt een probleem.

Ik hoorde van een stel dat naar Doesburg was gereisd voor een concert en terug naar huis kon, omdat ze hun papieren waren vergeten. Ze waren al aardig op leeftijd en snapten niet hoe je de app kon downloaden. Je kunt nu echt helemaal niet meer zonder telefoon de deur uit. Nu we uit de strengste fase zijn, raakt ook het standaard meedragen van een kapje uit je routine, merk ik. Ik was hem laatst vergeten en moest met het OV, dus blij met een verfrommeld ding in mijn broekzak die meegewassen was. Zo lek als een mandje natuurlijk, maar daar gaat het niet om.

En of die kapjes bij consumenten echt werken? Genoeg discussies erover gelezen, maar ik ben ervan overtuigd dat met al dat aanraken en in en uit broekzakken halen, de balans wel eens zou kunnen doorslaan naar een extra verhoogd risico door de dracht. Komt er nog een goed degelijk laboratorium – dubbelblind – onderzoek of dit soort beschermingsmiddelen überhaupt wel iets doen tijdens een pandemie als deze?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen maatregelen – zeker niet als je bijvoorbeeld in een pcr-lab werkt en je weet hoe je met PBM’s om moet gaan – maar moet je dit willen in het dagelijks leven? Lijkt me een mooi onderwerp voor een promotieonderzoek. Met de (hopelijk) keiharde conclusies die daar dan uitrollen, kunnen we bij een volgende gelegenheid de pragmatische beslissing nemen dat we geen nutteloze beschermingsmaatregelen verplichten.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark