Grote fusie voedsellaboratoria NVWA en Rikilt

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Er is groen licht vanuit Den Haag voor de fusie van de foodlabs van de voedsel- en warenautoriteit NVWA en het voedsel-veiligheidslab van Wageningen Research (Rikilt). De instellingen gaan begin 2019 samen. Het gefuseerde laboratorium voert wettelijke taken uit van de overheid. De 116 medewerkers van het NVWA-lab komen in dienst bij Wageningen Research. Over deze fusie wordt al sinds 2008 gepraat, aangezien beide organisaties hetzelfde gebouw delen, maar niet hun apparatuur en expertise.

De fusie werd steeds op de lange baan geschoven. Onderzoeksinstituut Rikilt van Wageningen Research verrichtte de afgelopen jaren al veel werk voor de NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het is de grootste van de twee voedsellaboratoria die gaan fuseren. De tweehonderd medewerkers doen onderzoek naar voedselveiligheid en voedselfraude.

NVWA is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Volgens de toezichthouder is deze fusie essentieel, omdat zij hiermee voor de lange termijn ondersteund wordt op het gebied van voeder- en voedselveiligheid. Het huidige NVWA-laboratorium heeft nu onvoldoende capaciteit om flexibel in te kunnen spelen op incidenten en crises, staat in een persverklaring.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark