Gevaarlijke stoffen kast kopen: welke eigenschappen zoek je?

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
42 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Gevaarlijke stoffen kast kopen: welke eigenschappen zoek je?

Een gevaarlijke stoffen kast kopen is soms een hele opgave, het is lastig om door de bomen het bos te zien. Veel kasten die als gevaarlijke stoffen kast verkocht worden voldoen niet aan alle eisen – zoals de NEN- (of NBN-) EN-14470-1 norm voorschrijft – of zijn simpelweg niet voor alle doeleinden geschikt. Tegelijkertijd zijn er ook verschillende eigenschappen en opties die het verschil kunnen maken. Naar dat laatste kijken we in dit artikel: welke opties voor configuratie zijn er bij de gevaarlijke stoffen kasten.

Waarom kopen we een gevaarlijke stoffen kast? In de eerste plaats omdat het belangrijk is om werknemers, collega’s en de omgeving te beschermen tegen de risico’s die voortkomen uit het werken met gevaarlijke stoffen. De gevaarlijke stoffen kast helpt daarmee omdat deze de gevaarlijke stoffen isoleert van ontstekingsbronnen, voorkomt dat stoffen spontaan ontbranden door bijvoorbeeld een hoge temperatuur en ontvlambare gassen uit de kast onttrekt.

Standaard zijn onze gevaarlijke stoffen kasten uitgevoerd met zaken als drievoudige isolatie, met polyphenol hars gecoat interieur en epoxy gepoedercoate schappen die tot wel 80 kg probleemloos kunnen dragen. Een aantal van onderstaande opties zijn ook standaard, maar verdienen wat extra aandacht.

Gevaarlijke stoffen kast kopen: configuratie

Niet elke gevaarlijke stoffen kast kan met al deze scenario’s omgaan, maar elke kast van Laser2000 kan met verschillende opties worden uitgerust. We delen de belangrijkste zodat jij een goed beeld hebt welke opties aansluiten op jouw wensen en omgeving.

We bespreken:
– Afzuiging
– Filtratie
– Automatische deursluiting
– Automatische ventilatie afsluiting
– Lekbak

Afzuiging gevaarlijke stoffen kast

In verschillende omgevingen zorgt het ontstaan van (licht) ontvlambaar gas voor extra veiligheidsrisico’s. Daarom kunnen alle kasten uitgevoerd worden met een zogenaamde Extraction module die dergelijke gassen die ontstaan in de gevaarlijke stoffen kast kan filteren. Deze module functioneert zonder dat hiervoor een aparte afvoer aangelegd hoeft te worden wat installatie en ingebruikname van de kast eenvoudiger maakt.

Filtratie gevaarlijke stoffen kast

Onze high performance extraction module is leverbaar met verschillende filters, geoptimaliseerd voor uw toepassing. Het standaard filter is de “Complex-Carbon” unit: Met een groot amorf oppervlak, volledig geïmpregneerd, is dit filter geschikt voor zowel fysieke als chemische absorptie.

U kiest uit onze volgende filters:
– Complex Carbon: een filterunit voor een uiteenlopende range van chemicaliën zoals zuren, ammonia en aldehydes.
– Acid: speciaal ontworpen voor het filteren van gassen zoals HCl (zoutzuur), HF (waterstof fluoride), H2S (zwavelwaterstof), en CH3COOH (azijnzuur)
– Formaldehyde: zoals de naam al zegt ontworpen voor formaldehyde, aceetaldehyde enz.
– Ammonia/Amines: filtert gassen zoals NH3 (ammonia), (CH3)3N (trimethylamine) etc.
– HEPA: particle filter voor 99,999% giftig stof en andere 0,3 micron deeltjes.

Automatische deursluiting chemiekast

Zodra de temperatuur 50 °C bereikt sluit de deur van de chemiekast automatisch en voorkomt zo de ontbranding van de in de kast aanwezige gevaarlijke stoffen.

Automatische ventilatie afsluiting chemiekast

Mocht de omgevingstemperatuur voorbij de 70 °C stijgen sluiten ook de uitlaat gaten en ventilatieopeningen. Hiermee is de warmtestroom van buitenaf volledig beperkt en blijft de binnentemperatuur lange tijd constant. Test wijzen uit dat de binnentemperatuur gedurende 90 minuten onder de 100 °C blijft, zelfs als de buitentemperatuur boven de 800 °C komt.

Lekbak brandwerende veiligheidskast

Een belangrijke optie is het plaatsen van lekbakken en opvangreservoirs. Dit kan in de gehele veiligheidskast en voorkomt dat bepaalde categorieën stoffen met elkaar in aanraking komen. In veel gevallen is dit voorgeschreven in de normering of de PGS 15 richtlijn, maar het kan ook een extra optie zijn die de gebruiker weer wat extra zekerheid geeft.

Configuratie brandwerende veiligheidskast

In de praktijk zijn er nog verschillende andere aspecten om te bespreken, hoe moet de kast ingericht worden, welke opties zijn noodzakelijke en welke ‘nice to have’, en hoe is de brandwerende veiligheidskast te gebruiken in combinatie met andere laboratorium producten? We kunnen bijvoorbeeld een veiligheidskast configureren die onder onze laminaire flow kast geplaatst kan worden voor efficiënt ruimtegebruik. Wij helpen je in elk geval graag verder en kunnen alle vragen beantwoorden. Neem contact op met onze specialist Svante van der Rijst via de website of +31-297-266191 voor meer informatie.

Brandwerende kasten icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark