Geavanceerde ruwe olie-bepaling met Pyrolysis-GCxGC-QTOF

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Pyrolyse in combinatie met tweedimensionale GC (GCxGC) en detectie met vluchttijd-massaspectrometrie (QTOF) blijkt een krachtige analysemethode om de samenstelling van ruwe olie te kraken. Ruwe olie-bepalingen zijn bijzonder lastig en gecompliceerd wegens het enorme aantal verbindingen, waarbij componenten ook nog eens sterk variëren qua chemie en vluchtigheid. Py-GC×GC-MS blijkt uitermate geschikt om dit soort zware matrices te onderzoeken. De 2D-resolutie van GCxGC maakt het mogelijk om de pyrolyseproducten beter van elkaar te scheiden, waardoor groepen en individuele analieten beter te classificeren zijn. Daarbij maken de 2D pyrogrammen het eenvoudiger om monsters met elkaar te vergelijken.

Evengoed blijft hoge resolutie massapectrometrie nodig voor extra selectiviteit en indentificatiemogelijkheden. Dit geldt vooral voor bestanddelen met heteroatomen, zoals N, S, O. Voor een Zoex-applicatie heeft JSB een app note ontwikkeld die aantoont dat het gebruik van py-GC×GC voordelen biedt bij de karakterisering en de vergelijking van verschillende soorten ruwe olie. Ook blijkt hieruit dat een QTOF-detector meerwaarde biedt voor de specificering van heteroatomen, zoals zwavelhoudende bestanddelen.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Geavanceerde ruwe olie-bepaling met Pyrolysis-GCxGC-QTOF

JSB, Joint Analytical Systems Benelux B.V.

Knowledge partner Since 2002 JSB has been active on the European market and in the past ten years JSB positioned itself as a full knowledge partner in chromatography and mass... Lees meer