Geautomatiseerde GC-Fractionering

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
35 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

Gaschromatografie (GC) is een superieure techniek voor het scheiden van vele verbindingen. De fractionering van componenten afkomstig van een GC-analyse vereist echter een complexe opstelling en staat slechts toe een beperkt aantal fracties te verzamelen. Daarom wordt een post-column fractionering na vloeistofchromatografie bij voorkeur toegepast.

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft in samenwerking met Da Vinci Laboratory Solutions een GC fractioneringsapplicatie ontwikkeld: de Dvls gc fractionator, waarmee het wel mogelijk is een GC-chromatogram per piek op te vangen in afzonderlijke fracties. Belangrijk onderdeel van de applicatie is de XYZ sampler gecombineerd met de Da Vinci smart grip en software die het fractioneringsproces helemaal automatiseert.
In de software kan je aangeven of je 2 of 10 ml vials gebruikt, of dat je de fracties wilt verdelen in 96 of 394 well’s platen. De software zorgt ervoor dat bij herhaald injecteren iedere keer de betreffende component in dezelfde fractie terechtkomt.

De belangrijkste toepassing die Jeroen Kool, universitair docent bij de onderzoeksgroep Biomoleculaire Analyse binnen de afdeling Bioanalytische Chemie aan de VU, voor GC-fractioneren ziet is NMR van bijvoorbeeld oliemengsels. “Met NMR kun je tot een absolute confirmatie van de structuur van een component komen. In tegenstelling tot massaspectrometrie, waarmee je met de molmassa of –door gebruik van de allernieuwste MS-apparatuur– met de accurate massa alleen de brutoformule kunt bepalen. Dan weet je nog steeds niet waar al die C-H-tjes precies zitten. En in de olie-industrie zijn vele isomeren met dezelfde molmassa geen zeldzaamheid. Je kunt met GC-fractioneren alle verbindingen van een oliemengsel opvangen om er NMR mee te gaan doen. Maar ook in de milieuwereld ziet hij kansen.”

Dvls gc fractionatoricon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Geautomatiseerde GC-Fractionering

Da Vinci Laboratory Solutions B.V.

Chromatografie Oplossingen Da Vinci Laboratory Solutions (DVLS) werd opgericht als een dienstverlener binnen de laboratoriumbranche in 2000. Sindsdien is Da Vinci uitgegroeid tot de veelzijdige partner voor laboratoria door het aanbieden van chromatografische... Lees meer