Eurofins Food, Feed, Water Benelux lanceert het concept ‘Lekker Lang Houdbaar’ dat voedselproducenten extra zekerheid moet bieden over de houdbaarheid van (ultra)versproducten. Reden voor dit initiatief is de groeiende vraag naar natuurlijke conserveermiddelen en de opkomst van verse kant- en klaarproducten, waardoor houdbaarheid een steeds belangrijker thema wordt. De nieuwe module bestaat uit een advies over receptuuropbouw en het testen van de werking van additieven en natuurlijke conserveermiddelen, het berekenen en toetsen van de gewenste houdbaarheid met wiskundige modellen en het onderbouwen van de houdbaarheid volgens wet- en regelgeving met een check, inclusief de challengetest. Met de driestapsaanpak voorkomen producenten onaangename verrassingen met voedselveiligheid. Sandra Roesink-Smale, Project Leader Food Safety, legt uit: “We zien producten soms niet door de challengetest heen komen, met als conclusie dat de gewenste tht niet haalbaar is. Dat betekent dat de hele route van productontwikkeling en receptuur opnieuw gestart moet worden. Met een beetje pech ben je dan weer maanden onderweg.”