‘De ultieme habitat voor onderzoek creëren’

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
148 bekeken 2 maart 2023
Article image of: ‘De ultieme habitat voor onderzoek creëren’

Toegevoegde waarde bieden voor de laboratoriumbranche en de bedrijven die voor innovatie gaan, stelt Diko Strietman, Vice President van Baker performed by CleanAir. ‘We willen niet alleen een veilige werkplek maar ook de ultieme habitat voor onderzoek creëren.’

Auteur: Pieter van den Brand | Fotografie: Marco Vellinga

‘The next chapter is about to begin…’ Deze tekst stond al weken op de websites van de drie firma’s. De spanning is er nu af. Tijdens de WoTS werd de sluier gelicht. Een nieuwe branding met een nieuwe huisstijl moeten CleanAir by Baker, Baker Ruskinn en moederbedrijf Bakerco in de VS als één onderneming positioneren. “In onze R&D werken we al langer samen met onze Amerikaanse collega’s”, vertelt Diko Strietman.

“De Amerikanen kunnen snel schakelen, hebben een jarenlange expertise opgebouwd en zijn zeer creatief. Samen met onze Europese productiemethoden is dat een garantie voor hoge kwaliteit. Met de bundeling van beide culturen kunnen we innovatie een verdere impuls geven.”

Microbiologische veiligheidswerkbanken

Op Strietmans visitekaartje staat ‘Vice President & Commercial Director’. Daarnaast is hij mede verantwoordelijk voor het management van de twee Europese fabrieken in Utrecht en Bridgend in Groot-Brittannië. Vanaf 2023 staat er voortaan ‘Baker performed by CleanAir en ‘…by Ruskinn’ op de huisstijl van beide firma’s. Hij geeft een rondleiding door de fabriek in Utrecht, waar internationaal gecertificeerde microbiologische veiligheidswerkbanken en laminaire flowkasten worden geproduceerd. De bedrijfsvloer staat vol met verschillende typen werkbanken. Een groot aantal is ingepakt in plastic en gereed om naar de klant af te reizen.

Article image of: ‘De ultieme habitat voor onderzoek creëren’
“Onze inzet is de wetenschap te faciliteren”
Diko Strietman, Vice President Baker performed by CleanAir

Tijdens de coronacrisis ervoer het bedrijf zijn maatschappelijke meerwaarde. Alle medewerkers draaiden overuren om ziekenhuizen te voorzien van microbiologische veiligheidswerkbanken voor onderzoek naar het virus en het testen van materialen van patiënten. Normaliter geldt een levertijd van enkele weken voor de in eigen land geproduceerde werkbanken, maar in die hectische eerste maanden werden ze speciaal op voorraad gebouwd om binnen een dag ter plaatse inzetbaar te zijn. “De drive die we toen gekregen hebben, heeft ons niet meer verlaten”, zegt Strietman.

HEPA-filter

Strietman laat binnenin een manshoge flowkast in aanbouw de kern van de technologie van het bedrijf zien. Het volledige plafond van de kast is voorzien van HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air-filter), de luchtzuiveringstechniek met gevouwen glasvezeldoeken met koolstof binnenin, die al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd toegepast door oprichter Art Baker.

Doel was een steriele ruimte te bouwen voor de gyroscoop in de eerste raketten van de ontluikende Amerikaanse ruimtevaart. De HEPA-filters zuiveren de luchtstroom in een neerwaartse richting. Zeventig procent van de gefilterde lucht wordt binnen de constructie gerecirculeerd, de rest naar buiten afgevoerd.

“Het werkstation is van binnen volledig steriel. Bacteriën en virussen worden tot op een half ppm afgevangen”, legt Strietman uit. In de testruimte in de volgende hal staat een veiligheidswerkbank waarin in de achterwand een beeldscherm is verwerkt. De medewerker kan zo de receptuur van het medicijn direct volgen, en hoeft niet telkens opzij of naar een beeldscherm achter hem te kijken.

Article image of: ‘De ultieme habitat voor onderzoek creëren’
“Met onze werkstations kunnen we de ultieme habitat voor cel- en weefselkweekonderzoek nabootsen”
Diko Strietman

In een ander deel van de fabriek wordt gewerkt aan een metersbrede veiligheidswerkbank voor een klant in de farmaceutische industrie, bedoeld voor het huisvesten van productierobots. “We werken samen met robotfabrikanten om aan de strenge GMP-normen van de farmaceutische industrie te voldoen. Deze unit is volledig op maat gemaakt. Er is onze branche veel keus, van eenvoudige en scherp geprijsde producten tot op maat gemaakte kwaliteitsoplossingen. Wij willen ons onderscheiden met innovatieve R&D. Natuurlijk zijn ook wij een commercieel bedrijf, maar onze inzet is de wetenschap te faciliteren. Ik ben ervan overtuigd dat je zo uiteindelijk aan het langste eind trekt.”

Strategie

Om innovatie handen en voeten te geven, kiest het bedrijf er nadrukkelijk voor zelf wetenschappers in dienst te nemen. Een van hen is medisch onderzoeker dr. Krista Rantanen. De Finse is een van de drijvende krachten achter HypoxEU, een internationaal forum voor vooraanstaande en invloedrijke wetenschappers, onder wie Nobelprijswinnaar Sir Peter Ratcliffe, en jonge veelbelovende onderzoekers die elkaar treffen op bijeenkomsten rond cel- en weefselonderzoek.

Van de kennis die dit oplevert, heeft Baker al de vruchten kunnen plukken bij de doorontwikkeling van zuurstof-gecontroleerde werkstations. “De wetenschap is druk met de ontwikkeling naar tailormade medicine”, licht Strietman toe. “Zoiets vergt onderzoek bij individuele patiënten, tot op celniveau. De cellen worden uit het lichaam van de patiënt gehaald. Om onderzoek te kunnen doen, is het essentieel dat de cel in hetzelfde klimaat kan voortleven. Zuurstof, CO2, temperatuur en vochtigheid zijn belangrijke parameters. We krijgen de wetenschappelijke kennis aangereikt over hoe cellen zich gedragen en zich op al deze aspecten aan kunnen passen. Met onze werkstations kunnen we de ultieme habitat voor cel- en weefselkweekonderzoek nabootsen. We vliegen deze tak van biologisch-medisch onderzoek niet alleen vanuit een commerciële insteek aan. We willen begrijpen wat er gebeurt en wat er nodig is voor het onderzoek. De wetenschappers zijn leading. Uiteindelijk komen wetenschap en technologie samen om innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken te faciliteren.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark