“Dankzij Servigas en AutoSupply kunnen we op beide oren slapen”

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
128 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: “Dankzij Servigas en AutoSupply kunnen we op beide oren slapen”

Malvern Panalytical maakt gesofisticeerde meetapparatuur waarmee uiteenlopende grondstoffen en materialen geanalyseerd kunnen worden. Technieken zoals (vloeistof)chromatografie, microcalorimetrie, spectroscopie en röntgendiffractie worden ingezet voor – onder meer – metingen van korrelgrootte en -vorm, het bepalen van de vochtigheidsgraad en de viscositeit, chemische identificatie, detectie en analyse van contaminanten, enzoverder.

Röntgenbuizen uit Eindhoven

Het bedrijf is ontstaan door een fusie van zusterbedrijven Malvern Instruments Ltd. en PANalytical BV. Malvern Panalytical Ltd. heeft haar thuisbasis in de UK, terwijl het andere hoofdkantoor – het vroegere Philips Analytical – gevestigd is in Nederland. Op de site in Eindhoven worden röntgenbuizen gefabriceerd voor röntgendiffractie- en röntgenfluorescentietoepassingen. In een tweede vestiging, in Almelo, worden de röntgenapparaten geassembleerd en wordt de bijbehorende software geschreven.

“Onze doelgroep is bijzonder breed, en bestaat uit bedrijven die wereldwijd actief zijn in farma, food, energie, bouwmaterialen, mijnbouw, enzoverder. Daarnaast leveren we ook aan universiteiten”, begint Adrie Kolsters, maintenance & facility manager bij Malvern Panalytical Eindhoven.

Nauwkeurige analyses voor een efficiënte productie

“Het uitgangspunt is dat onze apparatuur mogelijkheden biedt om uiterst nauwkeurige analyses uit te voeren. Dankzij die analyses kunnen bedrijven hun processen maximaal optimaliseren waardoor de productie op een zo efficiënt mogelijke manier verloopt. Dat is vandaag nog belangrijker dan vroeger, aangezien een efficiënt productiesysteem meestal ook duurzamer is.”

Op de vestiging in Eindhoven gebruikt Malvern Panalytical stikstof/waterstof mengsels om oxidatie te voorkomen tijdens soldeerprocessen in de ovens (360° – 1.000°C). De stikstof wordt in bulk geleverd en opgeslagen in een tank, terwijl de waterstof in cilinderbundels komt.

Preventief onderhoud dankzij Servigas contract

“De stikstof/waterstofmengsels maken we zelf, maar als onderdeel van onze Servigas overeenkomst zorgt Air Liquide voor het preventieve onderhoud van de installatie. Naderhand krijgen we een rapport waarin de staat van de verschillende componenten omschreven staat, eventueel met advies om bepaalde zaken te herstellen of te vervangen. Air Liquide monitort ook de gassamenstelling vanop afstand. Als daar iets mis mee is informeren ze ons meteen,” verduidelijkt Adrie Kolsters.

AutoSupply & AutoConnect

Malvern Panalytical gebruikt ook andere gassen op de site in Eindhoven: pure zuurstof (voor de productie van glas), argon (TIG-laswerk), argon/methaan (schutgas om machines te testen) en helium (om lekken op te sporen). “Deze gassen zijn aangesloten via omschakelpanelen. Als de eerste cilinder leeg is, schakelt het systeem automatisch over op de tweede. Via een 3G-monitoringsysteem (AutoSupply, n.v.d.r.) wordt Air Liquide gewaarschuwd dat we aan onze laatste cilinder begonnen zijn en wordt automatisch een nieuwe besteld. Naderhand komt een Air Liquide chauffeur – die daar een specifieke opleiding voor gehad heeft – de cilinder aansluiten (AutoConnect, n.v.d.r.). We zijn dus volledig ontzorgd, zoals dat heet. ”

“We hebben vroeger nog meegemaakt – dus voor we gebruik maakten van de AutoSupply dienst – dat we te laat in de gaten hadden dat onze argon cilinders leeg waren, en dan zit je natuurlijk met een serieus probleem.”

Leveringszekerheid en volledige ontzorging

“Er zijn twee doorslaggevende redenen waarom we besloten hebben om met Air Liquide in zee te gaan. Om te beginnen zijn veel van onze bedrijfsprocessen bijzonder kritisch. Daarom moeten we kunnen rekenen op een partner die consistent kwaliteitsgassen levert en die daarnaast ook een hoge leveringszekerheid kan garanderen.”

“De tweede reden draait om de volledige ontzorging die Air Liquide biedt. Dankzij Servigas, AutoSupply en AutoConnect kunnen we wat de toevoer van gassen betreft op beide oren slapen. Ze houden vanop afstand onze gasvoorraden in de gaten en waarschuwen ons als er ergens iets abnormaals aan de hand is. Het kan nu niet meer voorvallen dat onze productie onverwacht zonder gassen komt te zitten. Het gaat toch altijd wel een keer fout, anders.”

Aangezien Malvern Panalytical behoort tot de beursgenoteerde Spectris Group, kan en mag Adrie Kolsters niets loslaten over toekomstige ontwikkelingen bij het bedrijf. Wel geeft hij mee dat Malvern Panalytical volop inzet op duurzaamheid en dat het bedrijf streeft naar nul CO2-uitstoot tegen 2030.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Air Liquide Benelux Industries

A world leader in gases, technologies and services for Industry and Health, Air Liquide is present in 75 countries with approximately 66,400 employees and serves more than 3.8 million customers and patients. Lees meer