Cowboys in de teststraten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Cowboys in de teststraten

Met sneltesten en inzet van contractlaboratoria is nu 8 maanden na het begin van de eerste coronagolf de testcapaciteit eindelijk op orde. Voldoende kunnen testen is essentieel om coronabesmettingen beter in beeld te krijgen, en sneller testen maakt dat mensen met klachten eerder weten dat ze positief zijn. Er draaien nu drie gevalideerde sneltesten: de Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott, de BD Veritor COVID test van Becton Dickinson, en de SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche.

Maar kun je nu nadat je zo’n sneltest hebt ondergaan, sneller je gewone leven weer oppakken? Het antwoord is nee. Eigenlijk verandert de sneltest voor mensen met klachten in eerste instantie niets. Ja, je weet sneller dat je corona-positief bent, maar moet evengoed nog in quarantaine uitzieken. Dat geldt ook voor wie met coronaklachten op een van deze drie sneltesten negatief test. Ook dan ben je niet vrij om te gaan of te staan waar je wilt, want sneltesten geven nog te veel vals negatieven.

Altijd is een aanvullende pcr nodig ter bevestiging, de gouden standaard bij het testen op Covid-19. Pas als die ook negatief is, weet je zeker dat coronavrij bent. En daar gaat het mis, specifiek bij sommige commerciële teststraten die dit najaar letterlijk als paddenstoelen uit de grond rezen. Er zijn aanwijzingen dat ze niet altijd volgens het boekje opereren en dat er niet altijd adequaat geadviseerd wordt. De reacties van experts op LinkedIn spreken voor zich.

Zo vraagt Rogier Hoogenbosch, specialist coronatesten en vaccinatietrajecten op locatie, de ‘cowboys die de afgelopen maanden de ene na de andere (snel)teststraat hebben geopend’ te stoppen met die wanpraktijken. Hij wijst erop dat de sneltest alleen uitgevoerd mag worden bij met mensen met klachten, daar is die test door het RIVM op goedgekeurd. Ook stelt hij dat een negatief resultaat geen ontheffing is om te mogen reizen, want het wachten is op bevestiging door PCR.

Daar kan het volgens Hoogenbosch misgaan. ‘Bij corona gerelateerde klachten en een negatieve uitslag van een sneltest, kan je niet gelijk weer aan het werk’, beklemtoont hij. ‘De sneltest is bedoeld om mensen die positief worden getest op corona middels een sneltest, zo snel mogelijk te isoleren.’ Maar deze teststraten informeren de GGD niet en laten het aan de persoon zelf wat met de uitslag te doen, stelt clinicus Frank Jagers van Cardiac. ‘Dan leidt testen tot schijnveiligheid’, reageert Geert Jan Vingerhoets, adviseur in vitro-diagnostiek.

Hij wijst erop dat uit het RIVM-rapport blijkt dat deze testen tussen de 20 en 27% vals negatieven veroorzaken. Deels te verklaren door de lage ‘viral load’ van deze monsters. Die patiëntengroep is (vermoedelijk) niet besmettelijk, maar dat is niet uit de testuitslag te halen. Dus zekerheid voor alles. Negatief op corona is pas met zekerheid negatief na een bevestiging met PCR, beklemtoont hij nog maar eens. Wat er volgens Vingerhoets op neer komt dat 90% over moet. ‘Dan is het veel goedkoper en sneller om meteen PCR te doen.’

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark