COVID-19-testen niet aan te slepen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: COVID-19-testen niet aan te slepen

Het nieuwe coronavirus heeft dan wel Europa, maar bepaald niet de laboratoria platgelegd. Toeleveranciers van gebruiksartikelen en diagnostica al evenmin. Medische labs hebben de bemonsteringscapaciteit moeten opschalen, producenten en distributeurs van disposables kunnen de vraag bijna niet aan. Om over de vraag naar sneltesten nog maar te zwijgen.

De COO van Thermo Fischer Scientific wist zich na gesprekken met Trump verzekerd van een mega-order voor de net ontwikkelde corona-test die met spoed door de FDA gevalideerd is. Het gaat om 5 miljoen stuks die de Amerikaanse president zo’n beetje per decreet heeft besteld. Was het niet Trump die vlak voor het virus in Europa en de VS toesloeg, zei dat het allemaal wel meeviel met dat virus? Nou niet dus, hij moest zelf getest worden na contacten met besmette personen.

De schade die het coronavirus berokkent aan de economie is fors, al zijn er ook sectoren die er garen bij spinnen. Het is de tragiek van elke crisis: de een zijn brood is de ander zijn dood. Zo zullen delen van de labsector flink zwarte cijfers kunnen bijschrijven. Overall is het effect echter flink negatief. Het Europese leven en de bedrijvigheid is ontwricht en dat voor langere tijd. Gelukkig valt het aantal doden relatief nog mee; vooral mensen met een zwakke gezondheid en vaak op hoge leeftijd zijn getroffen.

Zelf was ik in de week van de persconferentie van Rutte in Madrid en Málaga en daar zag ik in enkele dagen de voltrekking van een complete lock-down. Van overvolle terrasjes en een druk uitgaansleven in de avond naar een uitgestorven beeld van een provinciestadje. We konden nog net naar huis terugvliegen voor de noodtoestand werd afgekondigd en we daar veertien dagen in quarantaine hadden moeten blijven. Tja, wie had dat allemaal kunnen voorzien? Ik niet in elk geval.

Bij het schrijven van de vorige column vroeg ik me al of de dit voorjaar geplande labbeurzen wel zouden doorgaan. Het virus was op dat moment vooral een Chinese aangelegenheid. Daarna ging het ineens heel snel. Iran, Italië… Nog hielden beursorganisaties hun poot stijf en bleven de evenementen op de kalender staan. Met steeds meer beperkingen en een snel stijgend aantal corona-infecties werd dit al snel onhoudbaar. Alles is afgezegd en uitgesteld. Laborama, LabAutomation, Analytica en Paperless Lab Academy vinden nu in juni plaats.

Analytica is naar oktober verhuisd en ArabLab naar september. Nu maar hopen dat er tegen die tijd inderdaad groen licht gegeven is. Ik doe geen voorspellingen meer, we moeten hier eerst helemaal vanaf.

Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan vaccinontwikkeling. Er lag zelfs bij het Erasmus een antilichaam klaar tegen COVID-19. Dat is goed nieuws, maar voorlopig helpt het ons niet. Het duurt naar verwachting wel 2 jaar voor het vaccin klaar is en bewezen veilig kan worden toegediend. Tot die tijd moeten we ons vooral in acht nemen en de protocollen volgen om aanwezige virushaarden zo snel mogelijk op een dood spoor te laten komen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark