Ruim een jaar na het uitbreken van de coronapandemie draait de Nederlandse economie als een tierelier. Voor het eerst in vijftig jaar zijn er meer banen dan er mensen zijn: een naoorlogs record. Wie had dit kunnen denken na maanden van lockdowns en doemscenario’s over instortende sectoren en een verwachte massawerkloosheid nadien? Niemand denk ik, en ook de duur van de pandemie en de nog altijd noodzakelijke beperkingen vanwege COVID-19 had niemand kunnen bevroeden

Ondertussen blijft het aantal coronagevallen op een te hoog niveau zitten met zo’n 2.500 per dag en blijft de samenleving deels op slot. Gelukkig kunnen we weer een terrasje pakken of uit eten gaan, maar mondkapjes in het OV blijven verplicht. In het buitenland zijn ze nog ronduit streng. Bij een bezoek aan Duitsland moest ik om in een bakkerij te ontbijten een vragenvuur ondergaan en mijn coronacheck laten zien. Een van mijn vrienden was slechts 1 x gevaccineerd en mocht geen plaats nemen. Wel buiten op het terras in de regen. Handig omzeild in een andere gelegenheid met wat screenshotjes. Ik weet het, het mag niet, maar waar heb je het over met een vriendengroep die een heel weekend samen is en als enige aan een tafeltje plaatsneemt in een soort balzaal, gezeteld tussen schermen van flexibel plastic. Ik had het gevoel in een operatiezaal te zitten. Bestellen ging met QR-code en het bestelde werd 1,5 meter verderop op een tafeltje gezet om elk contact te mijden.

Ik had het gevoel in een operatiezaal te zitten
Vincent Hentzepeter

Zo streng is Duitsland, maar ook in Dublin waren ze in de paniekstand geschoten. Alles bijna dicht en muziek verboden, want daar raak je van besmet. Strenge coronacheck als je een Guinness wilde bestellen om buiten plaats te nemen op een nat en winderig terras onder te kleine parasols die een fijne nevel van de regen op je neer doen dalen. Niet een kerk mogen bezoeken, maar wel opeengepakt boodschappen doen in een supermarkt. Een totaal gebrek aan logica van regeltjes die ‘part of life’ lijken te worden.

Terug in Nederland voelde als een bevrijding. En hoe het verder gaat? De vereiste vaccinatiegraad voor groepsimmuniteit lijkt onbereikbaar, te velen willen zich niet laten inenten. Deels omdat ze de vaccins niet vertrouwen, maar wel een beroep doen op medische zorg als ze het benauwd krijgen. Tja, dan is er opeens géén bezwaar tegen medicatie en ons zorgsysteem.

Covid-19 brengt geld in het laatje
Vincent Hentzepeter

Labs kregen er een complete nieuwe tak van sport bij. Covid-19 brengt geld in het laatje, niet benutte overcapaciteit betaalt zich vanwege afnamegaranties uit in vette winst. Ook toeleveranciers in sectoren als veiligheid, monsterprep, en pcr-technologie zijn spekkopers. Ondertussen hoor ik ook dat er krapte is aan mensen, overwerk is vaak de enige oplossing om aan ‘voldoende labhandjes’ te komen. Jammer dat de nieuwe beurs LabNL niet doorgaat, maar begrijpelijk, beperkingen in toegestane aantallen deelnemers op de congressen zullen hun weerslag hebben op de interesse. Niemand zit te wachten op een beurs waar alleen maar exposanten elkaar bezoeken…

editorial