Beeldanalyse van melkpoeder

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
33 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

Zuivelproducten zoals melk, room of zelfs yoghurt kunnen tot poeder worden omvormd om een poeder te produceren met een verhoogde houdbaarheid en eenvoudigere hantering. Deze poeders worden dan gemakkelijk gebruikt om delicatessen zoals chocolade, gebak of roomijs te produceren. Gepoederde melk wordt geproduceerd door sproeidrogen, een goed gevestigde methode in voedseltechnologie, maar ook in de chemische of farmaceutische industrie.

Voor sproeidrogen wordt de melk eerst gepasteuriseerd en vervolgens overgebracht naar een sproeitoren waar het door kleine spuitpunten (verstuivers) wordt verspreid in 200 °C hete lucht. De druppels verliezen het grootste deel van het restwater onmiddellijk en het watergehalte wordt in het proces van 87,5% tot 3% gereduceerd. Het resultaat is een fijn poeder met een typische deeltjesgrootteverdeling tussen 20 µm en 500 µm. De grootteverdeling beïnvloedt eigenschappen zoals oplossen, reconstitutie of vloeibaarheid en is daarom een kwalitatief relevant kenmerk.

Geschreven door

Logo van:Beeldanalyse van melkpoeder

Verder Scientific Benelux

Verder Scientific zet de standaard in high-tech wetenschappelijke apparatuur voor kwaliteitscontrole, onderzoek en ontwikkeling van vaste stoffen. Toepassingsgebieden omvatten monstervoorbereiding en analysetechnieken. De befaamde Verder Scientific fabrikanten (Carbolite-Gero, Eltra, Microtrac-Retsch... Lees meer