Deze bevinding volgt op bevolkingsonderzoek waaruit bleek dat patiënten met chronische schizofrenie, die dit medicijn gebruiken, minder vaak blaaskanker ontwikkelen. Het onderzoek richt zich op een variant van blaaskanker die in 80% van de gevallen terugkeert na behandeling.

Van der Pluijm onderzoekt nu of het middel veilig lokaal in de blaas kan worden toegediend om schadelijke bijwerkingen te minimaliseren. Als de methode effectief blijkt, zal het op grotere schaal bij patiënten worden getest.

Steun nodig voor onderzoek

Om dit veelbelovende onderzoek voort te zetten, zoekt het team financiële ondersteuning via het Leids Universiteits Fonds (LUF). Het fonds benadrukt het belang van particuliere giften voor de voortgang van wetenschappelijk onderzoek en biedt subsidies voor baanbrekende projecten. Lilian Visscher, directeur van het LUF, benadrukt dat donateurs van het grootste belang zijn voor de ontwikkeling van innovatieve behandelingen zoals deze.

Verdere klinische studies zijn essentieel om de veiligheid en effectiviteit van Penfluridol bij blaaskankerpatiënten te garanderen. Een succesvolle implementatie van deze methode kan duizenden patiënten helpen en hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Meer informatie en mogelijkheden tot donatie zijn beschikbaar via de website van het LUF.