Anaspec ondersteunt duurzame trajecten

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Uiteindelijk is de politiek ervan overtuigd om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs gezamenlijk op te pakken. Wij zijn er al jaren klaar voor. Fossiele brandstoffen zijn eindig.

In een tijd dat deze discussie nog volwassen moest worden hadden de twee ondernemers die net gestart waren op de keukentafel het idee om eens te kijken naar
alternatieve toepassingen op het Quant FTNIR platform. Toen in 2004 de markt voor eetbare oliën volledig verzadigd was is er gekeken naar nieuwe toepassingen die een bijdrage leveren voor de duurzamere samenleving.
Met het onderzoek naar andere mogelijkheden in de keten van eetbare-oliesector kwam Anaspec Solutions nieuwe uitdagingen tegen. Zo werd biodiesel uit afgewerkt vet en of reststromen een belangrijk strategie voor een nieuwe markt. Afgewerkte frituurvetten werden interessant als grondstof voor de biodiesel-industrie. Anaspec Solutions heeft toen als eerste een onderzoekstraject uitgewerkt met de firma UCO Biodiesel in Kampen. Met de wetgeving nog in de maak en mengvetten die anders reageren in de FTNIR spectrometer werden er zeker risico’s genomen. Uiteindelijk werden de toepassingen hierop succesvol en staan er inmiddels diverse systemen in deze niche markt.

Nu met het sluiten van de kolencentrales zullen bepalingen van calorische waarden sterk afnemen, echter hiervoor komt deze bepaling weer terug maar dan in de bio based grondstoffen. Andere stoffen hebben deze functie natuurlijk ook, dus van resten van uitgeperste zonnebloempitten als ook voor houtsnippers zullen er toepassingen moeten worden onderzocht. Ook voor de biopolymeren markt liggen er nu nieuwe kansen, met reststromen als plantafval, stro en bermmaaisel.

Anaspec Solutions is momenteel uitgerust met alle benodigde software, monsternames en FTNIR spectrometers om al deze toepassingen te testen. Sommige toepassingen zullen vrij eenvoudig te realiseren zijn aangezien meeteigenschap en hoeveelheid monster vaak geen probleem is. Er is nou eenmaal veel bermmaaisel, maar zo is er bijvoorbeeld zeer weinig algenmonster te verkrijgen om tot een fatsoenlijke analyse en NIR database te komen. Algen als nieuwe duurzame brandstof is ook nog een slapende toepassing, die wellicht over 10 jaar actueel zou kunnen zijn. Ook hiervoor geldt dat Anaspec Solutions het onderzoekstraject voor het toepassen van algen voor de biobrandstof al in 2009 heeft opgepakt en ook hier zijn we dus klaar voor.

Geschreven door

Anaspec Solutions BV

Anaspec Solutions B.V. is de directe gesprekspartner van de Benelux voor onze fabrieken, Q-Interline SA, Behr GmbH, ABB BV, Magritek GmbH, SpecFIT Instruments en Zeiss. Anaspec Solutions B.V. is een... Lees meer